Bevat Marvels X-Men-strip antisemitische en antichristelijke verwijzingen?

Verhitte reacties in Indonesië rond tekenaar Ardian Syaf

in Christelijk Nieuws

In de nieuwste 'X-Men Gold comic' heeft tekenaar Ardian Syaf volgens critici een politieke boodschap verborgen: het stripboek zou (verborgen) antisemitische en antichristelijke verwijzingen bevatten. In Indonesië leidt de comic tot heftige reacties op social media.

Dat melden diverse internationale media, waaronder de BBC. Critici stellen dat twee elementen in de strip duidelijk verwijzen naar de 'moslimhaat' van de christelijke gouverneur van Jakarta, Basuki Tjahaja Purnama (beter bekend als Ahok). Hij wordt momenteel vervolgd voor belediging van de islam en de Koran. Als hij schuldig wordt bevonden aan blasfemie, riskeert hij een celstraf van vijf jaar.

Vers in de Koran
Op één plaatje is de Russische spierbundel Colossus te zien, die een T-shirt draagt met daarop de tekst 'QS 5:51'. Dit verwijst volgens critici naar een vers in de Koran (5:51), die zou betekenen dat moslims geen joden of christenen mogen aanstellen als hun leider. Ook elders in de comic komt het nummer 51 terug, wat deze verdachtmaking voedt.

Massaprotest
Wat de tekenaar eveneens zwaar wordt aangerekend, is een scène met X-Men-leider Kitty Pryde. Op een tekening is te zien hoe zij een massa mensen toespreekt, met het nummer ‘212’ prominent zichtbaar op een van de muren. Velen menen – verontwaardigd – dat dit een verborgen verwijzing is naar een massaprotest van fanatieke moslims tegen Ahok, dat op 2 december (2-12) 2016 plaatsvond. Volgens de BBC heeft tekenaar Syaf eerder erkend dat hij daar destijds ook aan heeft deelgenomen.

Haat verspreiden
Ardian Syaf
, zelf moslim, verwerpt de aantijgingen. De tekenaar stelt dat hij “een politiek beeld wilde schetsen en niet de bedoeling had om haat te verspreiden”. En Marvel? Die heeft inmiddels publiekelijk het boetekleed aangetrokken. In een officiële verklaring zegt de organisatie zich niet bewust te zijn geweest van Syafs intenties.

‘Marvel is eigendom van Disney. En als Joden zich beledigd voelen, is er geen genade’

Addertje onder het gras
Intussen heeft de tekenaar op zijn Facebook-pagina gezegd dat zijn carrière “over is” (Marvel heeft hem deze week ontslagen. “Moge God jullie allen zegenen," schrijft hij. "Ik houd van jullie allemaal.”
In een naderhand verwijderde Facebook-post verwierp hij met klem de beschuldiging dat hij Joden en christenen zou haten. “Ik heb tien jaar lang met hen samengewerkt,” zei hij. “Velen van hen zijn mijn vrienden.” Maar er zit een addertje onder het gras.

Antisemitische uitlating
In een recent interview naar aanleiding van de controverse met een lokale krant (de ‘Jawa Pos’), zei Ardian Syaf waarom Marvel volgens hem geen genoegen kon nemen met zijn verklaring: “Marvel is eigendom van Disney. En als Joden zich beledigd voelen, is er geen genade.”
Deze onmiskenbaar antisemitische uitlating staat niet op zichzelf. Op een verwijderde, maar via een screenshot vastgelegde Facebook-foto is de kunstenaar breed lachend te zien met Rizieq Shihab: de drijvende kracht achter het islamitische protest tegen de christelijke gouverneur Ahok.

Overwegend islamitisch
Indonesië is een overwegend islamitisch land, dat volgens de meest recente cijfers (2016) ruim 258 miljoen inwoners telt. Van hen is zo'n 86 procent islamitisch, 10 procent christelijk en 3 procent hindoeïstisch. De resterende 1 procent bestaat uit boeddhisten en andere minderheden.

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Marvel Comics

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons