Basisscholen veranderen paasviering om moslims

ChristenUnie: 'Als iedereen naar de kerk gaat, blijft Pasen gewoon Pasen'

in Christelijk Nieuws

Protestantse en rooms-katholieke basisscholen passen hun paasviering aan om moslims niet voor het hoofd te stoten. Volgens het Algemeen Dagblad wordt op christelijke basisscholen in Den Haag soms de bovenkant van paasstokken afgebroken omdat moslim-ouders niet willen dat hun kind met een kruis rondloopt.

Rechtse politieke partijen reageren met afgrijzen op dit signaal. De PVV heeft een spoeddebat aangevraagd voor morgenavond, VVD-kamerleden Bente Becker en Malik Azmani hebben daarover Kamervragen gesteld aan staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs en minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken. Hoewel scholen zelf mogen weten hoe ze (religieuze) feesten vieren, willen de kamerleden toch weten waarom de scholen de paasviering aanpassen. Is het de eigen beslissing van de school, of was er sprake van druk vanuit leerlingen en ouders?

Laf buigen

De PVV vindt het “van de zotte dat Nederlandse christelijke en katholieke scholen hun eigen religie en cultuur uitwissen”. Daarnaast wil de partij van Geert Wilders van het kabinet weten of er door het “laffe buigen van schoolbesturen voor de islam” christelijke kinderen deze scholen hebben verlaten. De minister moet middels een ‘stevig gesprek’ aan de schoolbesturen duidelijk maken dat zij “cultuurdrager moeten zijn in plaats van weggevers”.

Christelijke partijen
Opmerkelijk genoeg scharen de christelijke partijen zich niet in het koor van kritische kamerleden. Zowel de SGP als de ChristenUnie zien de afgezwakte paasviering op de Haagse scholen als een logisch gevolg van de ontkerkelijking. Beide partijen vragen zich af waarom mensen die weinig met de inhoud van Pasen hebben, zich toch zo druk maken om de afbraak van de symbolen die daarbij horen. 

Non-discussie
Ook de linkse partijen houden zich ver van een oordeel over de invulling van de paasviering op basisscholen. De SP noemt het zelfs een non-discussie, terwijl GroenLinks vindt dat de overheid zich niet moet bemoeien met dergelijke vieringen op scholen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons