Barack Obama terug naar roots van zijn geloof

Gelovige oud-president viert 500 jaar Reformatie

in Christelijk Nieuws

De viering van 500 jaar Reformatie op de Duitse Kirchentag wordt opgeluisterd met een bezoek van oud-president Barack Obama. Naar eigen zeggen viert Obama met de Reformatie ook de wortels van zijn protestantse geloof. Tijdens zijn presidentsschap zong Obama van zijn geloof door in een herdenking na een aanslag in een kerk het 'Amazing Grace' aan te heffen.

Barack Obama heeft in zijn carrière als president enkele keren iets van zijn geloof laten zien. Bij een herdenking na de aanslag op een zwarte kerk in Charleston hief hij het Amazing Grace aan. Zijn favoriete karakter in een boek is pastor Ames uit het boek Gilead. "Ik werd verliefd op het karakter, op de manier waarop hij zijn geloof combineert met de gebeurtenissen in zijn gezin". Zo zei de toenmalige president tegen de calvinistische schrijfster Marilynne Robinson in een openhartig interview.

Kirchentag
Obama gaat tijdens de Kirchentag in gesprek met Angela Merkel. Bij de Brandenburgse Poort spreken zij over democratie en het nemen van verantwoordelijkheid. Directeur van de Kirchentag Christina Aus der Aa is verheugd over de twee prominente deelnemers: "De Verenigde Staten zijn sterk gekenmerkt door de Reformatie. Merkel en Obama zeiden beide dat hun politieke toewijding een uitdrukking is van hun christelijke geloof. Het is interessant om te horen wat die twee te zeggen hebben tegen ons christenen in Europa."

Opvolger Desmond Tutu
De Zuid-Afrikaanse bisschop Thabo Makgoba is aanwezig bij de grote viering op 28 mei in Wittenberg. De opvolger van Desmond Tutu zal spreken tijdens die dienst op het gras langs de Elbe. "Het protestantisme is groter dan Europa. We zijn blij dat hij komt, aangezien hij uit een land met een grote protestantse historie komt", aldus Christina Aus der Au.

Honderdduizend
De organisatoren verwachten meer dan 100.000 bezoekers voor de Kirchentag in Berlijn en Wittenberg. Sinds 1949 wordt de bijeenkomst elke twee jaar gehouden in telkens een andere stad. De 36e Duitse Kirchentag vindt dit jaar plaats in Berlijn en Wittenberg van 24 tot 28 mei 2017. 

Bekijk het indrukwekkende filmpje van Barack Obama die Amazing Grace zingt:

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons