Aantal gelovige kerklozen groeit snel

In Nederland explodeerde Facebookinitiatief 'De Kerklozen'

in Christelijk Nieuws

Het aantal gelovige kerklozen in Amerika is sinds 2004 bijna met de helft gegroeid. Onderzoekster Roxanne Stone: "Mensen hebben het vertrouwen in de kerk opgezegd". In Nederland explodeerde het initiatief 'De Kerklozen'. "Het liep al snel uit de klauwen", zegt initiatiefnemer Mark Eikema.

Eén op de tien Amerikanen gelooft op dit moment wel in Jezus, maar gaat niet naar de kerk. Net als kerkgangers zeggen ze dat ze een persoonlijke relatie met Jezus hebben en geloven ze in een almachtige God. Maar ze lezen minder in de Bijbel en hechten minder waarde aan evangelisatie. Ze bezoeken de kerk niet, maar vinden God vaker in de natuur of tijdens meditatie.

"Het liep gelijk uit de klauwen"

Facebook-initiatief
In Nederland is geen vergelijkbaar onderzoek beschikbaar. Wel startten Mark en Elsa Eikema het initiatief De Kerklozen op Facebook. “We hadden het bedoeld als lotgenotenclubje, maar het liep al snel uit de klauwen”, zegt initiatiefnemer Mark Eikema daarover. “We hadden gelijk het Nederlands Dagblad op de stoep en ontvingen veel reacties.” De Facebookpagina verzamelde binnen een paar maanden ruim 750 likes.

Niet boos
Jarenlang was Mark in Utrecht missionair actief bij de kerk, maar hij vond dat het teveel ging over de persoonlijke relatie met God in plaats van het grote verhaal van het koninkrijk van God. Hij is niet boos op de kerk. “We willen niet per se iedereen de kerk uit jagen.” Kenmerkend vindt hij de woorden van Amerikaanse priester en schrijver Richard Rohr: “We haten niet wat achter ons ligt, maar we houden van wat we voor ons zien.”

 "Deze mensen hebben hun geloof in de kerk verloren"

Andere plek
Amerikaans onderzoekster Roxanne Stone merkte dat boosheid niet de hoofdoorzaak van de groei van de kerklozen is. “Deze mensen hebben hun geloof in de kerk verloren. Uit onderzoek weten we dat de meesten de kerk verlaten omdat ze God op een andere plek vinden of omdat de kerk niet meer relevant is voor hen.”

Nederland
Er zijn geen cijfers van het aantal kerklozen in Nederland. Miranda Klaver, onderzoeker aan de Vrije Universiteit, ziet wel dat de kerk in traditionele vorm het moeilijk heeft. In evangelische kerken, haar onderzoeksgebied, ziet ze het kerkbezoek dalen. “Het ledenaantal blijft gelijk, maar de vanzelfsprekendheid om elke zondag in de kerk te zitten wordt minder.” Harde cijfers daarvoor heeft ze niet, maar ze signaleert het wel: “Veel mensen hebben het te druk. Ze gaan liever op zondagochtend de natuur in.”

Trends
Klaver herkent twee trends in de literatuur als het gaat om de toekomst van het geloof. De ‘festivallisering’ van het geloof en een nadruk op kleine groepen. “Bij de festivallisering denk ik dan aan een pinksterconferentie of een conferentieweek in de zomervakantie. Je ziet ook steeds meer dat mensen elkaar in kleine groepen één of tweewekelijks ontmoeten. Maar de tussenvorm, de traditionele kerkdienst, die heeft het lastig.”

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons