4 dingen die je kunt leren van twijfelende christenen

Matthijs Vlaardingerbroek over twijfelende Thomas

In de evangelische wereld waarin ik ben opgegroeid, bestonden er een groot aantal taboes. De meeste van deze taboes hadden met seks te maken. Je mocht geen seks voor het huwelijk, geen overspel plegen en zeker geen homoseksuele relaties aangaan. Hier viel nog mee te leven, maar er was één taboe dat ver boven uit alles schoot. Een taboe dat niks met seks te maken had en dat je zeker niet mocht doen. Wat zou dat kunnen zijn?

Het was het taboe van het twijfelen. Als evangelische broeders en zusters wisten wij altijd alles zeker en ‘oh wee’, als je toch ergens vraagtekens bij had. Twijfelde je of God de aarde echt in zeven dagen gemaakt heeft, dan was je de pineut. Dacht je dat de vloed van Noach iets plaatselijk was in plaats van iets wereldwijd, dan viel je buiten de boot. Twijfelde je of God echt bestond? Of dat de Bijbel echt het onfeilbare, gezaghebbende, van kaft tot kaft geïnspireerde woord van God was, dan was je een afvallige. Of nog erger… vrijzinnig.

Wat een genot om dan te ontdekken dat je ook van twijfelende christenen kunt leren. Als voorbeeld wil ik Thomas, de discipel van Jezus nemen, die terecht of onterecht als een twijfelaar wordt neergezet. In een artikel op Relevant Magazine las ik laatst vier dingen die we van Thomas kunnen leren:

1. Thomas plaatst moed boven het meedoen met de rest.
Als de religieuze mensen plannen maken om Jezus te doden, proberen de andere discipelen Jezus ervan te weerhouden om naar Jeruzalem te gaan. Want daar gaat het zeker mis. Thomas niet! Thomas zegt: “Laten we met Hem mee gaan, zodat we ook met Hem kunnen sterven.” Kijk, dat is nog eens moed. Dank je Thomas voor je voorbeeld.

2. Thomas plaatst eerlijkheid boven meedoen met de rest.
Thomas was er niet bij, toen de andere discipelen de opgestane Jezus zagen. Wanneer de anderen hem dit wijs proberen te maken, doet Thomas niet alsof. “Tenzij ik de gaten in zijn hand zie en mijn vinger in die gaten leg en mijn hand in zijn wond in zijn zij leg, kan en wil ik dit niet geloven.” Thomas doet niet stiekem alsof. Hij past zich niet aan. Nee, hij staat waar hij voor staat. En legt de uitdaging bij God neer. En weet je… God is groot genoeg om zichzelf te verdedigen en te bewijzen. Dat hoeven wij misschien helemaal niet voor Hem te doen.

3. Thomas plaatst relaties boven geloven.
Thomas verwijdert zich niet van zijn vrienden, omdat zij iets anders geloven. En de andere gasten schoppen hem er ook niet eruit. Er wordt niemand vanwege een geloofskwestie uit de groep gezet. Relaties zijn belangrijker dan het volledig met elkaar eens zijn. Kijk, dat is nog eens voorbeeld voor ons als kerken. In de kerkelijke wereld waarin ik ben opgegroeid, lag je er al heel snel uit. Je hoefde niet te wachten totdat je ging twijfelen aan de werkelijke opstanding van Jezus.. Nee, dat kon al gebeuren bij een andere mening over de opname van de gemeente, over de plaats van Israël in de Bijbel of over de rol van vrouwen… Wat een gave gasten waren deze discipelen!

4. Thomas ontdekt dat God Zichzelf kan bewijzen en krijgt meer dan hij had gehoopt.
Jezus is niet beledigd door de twijfel van Thomas. Hij zet Thomas niet uit zijn team. Hij ontheft hem niet uit zijn functie. Jezus bewijst zichzelf. Hij geeft Thomas zelfs een cadeau. Thomas is de enige die zijn vinger in de gaten van zijn hand mag leggen, die letterlijk mag voelen dat Jezus leeft.

De rest staat erbij en kijkt ernaar. Thomas niet… Thomas is cool. Dank je Thomas voor je lessen. Dank je dat je laat zien dat twijfelen mag, dat je dan niet gediskwalificeerd bent en dat God groot genoeg is om zichzelf te bewijzen.


Matthijs Vlaardingerbroek

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons