110 jaar oud en blijmoedig christen

Veelzijdige bejaarde heeft nog verschillende hobby’s

in Geloven

Violet Mosses Brown weet wel hoe het komt dat ze zo oud is. De 110-jarige vrouw uit Jamaica heeft zich altijd aan de Bijbel gehouden: “Toon eerbied voor uw vader en uw moeder. Dan wordt u gezegend met een lang leven”.

Violet kan met recht een oude vrouw worden genoemd. Ze is 110 jaar. Ondanks haar leeftijd is ze nog aardig actief. Haar gezondheid remt haar nauwelijks af: haar zoon doet dat wel.

Hard werken
Ze ziet dat mensen het tegenwoordig een stuk gemakkelijker hebben dan zij het vroeger zelf had. Taxi’s en bussen maken het vervoer een stuk eenvoudiger en water komt gewoon uit de kraan. Zij heeft dat anders meegemaakt. Zelf heeft ze hele afstanden op blote voeten moeten lopen om water te halen, om naar school te gaan en om weer thuis te komen. Ze heeft altijd erg hard moeten werken. Wanneer ze daar aan terugdenkt, moet ze nog huilen. Het kostte haar veel inspanning om geld voor het gezin te verdienen. Dat heeft zij als kleermaakster, hulp in de huishouding en als boerin gedaan.

Nog steeds actief
Zonder gebruik te hoeven maken van een bril, leest ze nog dagelijks de bijbeloverdenkingen van ‘Daily Bread’. Ook van andere fysieke ongemakken die de ouderdom met zich meebrengt, heeft zij nauwelijks last. Violet Mosses Brown maakt probleemloos ’s morgens nog haar eigen bed op. Haar 89 jaar oude zoon en de kleinzoon die bij haar wonen willen niet dat zij nog meer doet. Ze houdt van lezen en kan zonder moeite een gedicht opzeggen dat zij lang geleden op de lagere school heeft geleerd. De hoogbejaarde vrouw luistert graag naar muziek, typt nog en houdt stenografie bij. Haar kerkgang gaat boven alles: daar wordt ze echt blij van.

Kerk
Op haar dertiende jaar werd Violet gedoopt. Meer dan 50 jaar heeft zij haar schouders onder het kerkelijke werk gezet. Toen zij 107 werd, ontving zij als dank van de Trelawny Baptist Association een plaquette, waar zij uiteraard trots op is.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons