Waarom ‘voltooid leven’ geen breekpunt is voor het CDA

Christelijke lijsttrekkers debatteren in Ede

in Christelijk Nieuws

Als je van ‘voltooid leven’ een breekpunt maakt bij de komende kabinetsformatie, gooi je daarmee de deur dicht voor elk gesprek. “Laten we niet net zo geharnast dit debat aangaan als Alexander Pechtold, die zegt: ‘Waag het niet om tegen te zijn.’ We moeten het gesprek aangaan. Dat eisen we van Pechtold, dan moeten wij dat ook doen!”

Blokkades
Dat zei CDA-leider Sybrand Buma donderdagavond bij het christelijk lijsttrekkersdebat in Ede, georganiseerd door het Nederlands Dagblad. Hij werd daartoe uitgedaagd door ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers die het legaliseren van stervenshulp bij ‘voltooid leven’ een breekpunt vindt om deel te nemen aan een te formeren kabinet. “Als we alleen maar zeggen: ‘Het moet en het zal niet’ dan wordt het een Haags spel van blokkades. Terwijl niet alleen de drie christelijke partijen tegen de voltooid leven-pil zijn. Ook de SP en de PVV hebben er moeite mee. We moeten breder draagvlak te zoeken: is het zo normaal dat er een pil is voor voltooid leven?”

Vrije kwestie
Segers is het met Buma eens dat het debat op de inhoud gevoerd moet worden. “Maar moeten we toestaan dat het een vrije kwestie wordt? Dan kan het gebeuren dat de kamer een initiatiefwet aanneemt en dat ik dat in het kabinet moet gaan uitvoeren. Sorry, maar dat kan ik niet.” 
De CDA-leider is niet overtuigd door Segers. “Natuurlijk ben ik ook zeer tegen. En dan kunnen we met z’n drieën stoer zeggen dat we tegen zijn. Maar een initiatiefwet vanuit de kamer is een vrije kwestie. Dat kunnen wij niet tegenhouden. Dit debat kunnen we alleen op de inhoud winnen.”

Mark Rutte
De drie christelijke lijsttrekkers reageerden ook op een uitspraak van Mark Rutte in een interview met het Nederlands Dagblad waarin hij zei ‘geen haast’ te willen maken met de wet ‘voltooid leven’. Hij verwacht zelfs niet dat het in een volgend kabinet al geregeld kan worden: “Ik denk dat we dan maximaal het maatschappelijk debat een stap verder kunnen brengen.” Gert-Jan Segers zag een ‘uitgestoken hand’ van Rutte in deze uitspraak. “Ik was dan ook erg teleurgesteld toen hij dat in een tweet weer leek terug te draaien. Het is erg onduidelijk waar hij nou staat.” Buma weet ook niet waar Rutte en de VVD nu werkelijk staan. “Zijn kabinet kwam onverhoeds met dit voorstel. Als je dit zorgvuldig wil doen, had je even eerder moeten opletten wat je minister van gezondheidszorg doet met zo’n initiatief.”

Tekst: KlaasJan Baas
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons