Visie-hoofdredacteur schreef boek na jaar ziekte

'Ik wist: het komt goed, hoe dan ook'

Toen Marco van der Straten anderhalf jaar geleden weer fulltime aan het werk ging, had hij een zware periode achter de rug. Een auto-immuunziekte zette hem stil, maar het was ook een tijd waarin hij dichter bij God leerde leven. Zaterdagavond is Marco tussen 21.00 en 21.30 uur te gast in EO Live op Radio 5, waarin hij vertelt over het boek dat hij schreef.

Ben je weer helemaal de oude?
“Het gaat heel goed met
 me, al merk ik dat ik nog wel voorzichtig moet zijn. Ik moet zorgen dat ik genoeg rust neem en mijn energie goed doseer. Hopelijk kan ik mijn ziekte steeds meer achter me laten.”

Ben je bang geweest dat je nooit beter zou worden?
“Er waren zeker momenten waarop ik daar rekening mee hield. Ik heb zelfs nagedacht over mijn begrafenis. Ik hield me vast aan een beeld uit Psalm 16, zoals dat zo mooi berijmd is voor Psalmen voor Nu: ‘Ik val niet uit Zijn hand.’ Door alles heen wist ik dat het goed zou komen, hoe dan ook.”

Je vond in die moeilijke tijd rust in het klooster?
“Dat klopt. Een stilteretraite bij Chemin Neuf in de Sint Paulusabdij in Oosterhout heeft veel voor me betekend. Van nature ben ik een ‘Marta’, die heel druk is met van alles, maar in het klooster heb ik geleerd om als een ‘Maria’ aan de voeten van Jezus te zitten. Dat Hij me op die manier wilde ontmoeten en dat dit alles is wat Hij van me vraagt, gaf me rust en mildheid.”

Kanonskogel
“In die tijd heb ik veel geleerd van Ignatius van Loyola, een Spaanse edelman uit 1400, die werd stilgezet toen een kanonskogel zijn benen zwaar verwondde. Hij leerde dat je God onder alle omstandigheden kunt ervaren, en zelfs dat je gezondheid niet méér moet waarderen dan ziekte. Dat laatste
 is makkelijker gezegd dan gedaan, want natuurlijk wil ik graag gezond zijn. Maar uiteindelijk gaat het erom God te ervaren in alle dingen en elke fase van je leven.”

Hoe kwam je op het idee om je ervaringen op papier te zetten?
“Tijdens alledaagse dingen – het uitlaten van de hond of de verbouwing van ons huis – komen vaak gedachten bij me op over God. Toen ik ziek was, heb ik die ervaringen opgeschreven in korte, hoopvolle verhalen. In eerste instantie voor mijn vrouw Alie en onze kinderen, maar ik hoop er nu ook andere mensen mee te bemoedigen. Niet voor niets is de titel van mijn boek Ik val niet uit zijn hand.”

‘God raakt nooit in paniek’
“Misschien kan het de lezer helpen om God op een andere manier te leren kennen. Hij wil er onder alle omstandigheden voor ons zijn, ook op de mooie momenten. Maar áls je moeite in je leven ervaart, hoop ik dat je dit vast kunt houden: God raakt nooit in paniek en zal je erdoorheen leiden. En dat je in vrede met God kunt leven; als de zon schijnt, maar ook als de storm op je leven inbeukt. Zodat je zelf ervaart: ik val niet uit Zijn hand.”

Marco van der Straten is hoofdredacteur van EO.nl/geloven en EO Visie.

Tekst: Bart van Delen

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons