Vier de lente!

Het is weer tijd om de bloemetjes buiten te zetten...

Morgen is het officieel lente! En natuurlijk hopen de meesten van ons dat ook het weer zich daar direct op aanpast. Maar stel dat dit niet zo is, hoe kun je er dan zelf voor zorgen dat de zon (weer) gaat schijnen?

1. Doe iets wat je inspireert

Ieder mens heeft van tijd tot tijd nieuwe inspiratie nodig. En nieuwe inspiratie krijg je vooral door het af en toe even helemaal anders te doen, door iets nieuws te leren of te doen, of door bewust de bloemetjes buiten te zetten.

Inspiratie geeft energie en energie geeft vreugde! Het betekent ‘goddelijke ingeving’ of ‘inademing’ en het zorgt ervoor dat je (opnieuw) enthousiast wordt en goede ideeën krijgt. Dus: plan deze week speciaal tijd in om iets te doen waar je heel erg blij van wordt en wat jou inspireert. Lees een boek wat je al tijden zou willen lezen, neem je partner mee uit eten en kies een nieuw restaurant of gerecht wat je niet kent, luister naar muziek die je inspireert, gun jezelf om iets creatiefs te doen, ga naar een museum wat je nog niet eerder bezocht hebt, ga het bos in en maak een heerlijke lentewandeling, zoek alvast een leuke zomerbestemming uit, koop een mooie bos bloemen voor jezelf… oftewel: zorg ervoor dat je iets doet voor jezelf en het liefst iets wat jou energie geeft!

2. Plan tijdloosheid in

Niets is heerlijker dan het hebben van een gevoel van tijdloosheid. Het geeft rust, vrede en vreugde. Dat is ook de reden waarom mensen vakantie zo fijn vinden: je moet even helemaal niets. Maar gelukkig hoef je niet eerst met vakantie te gaan: plan gewoon tijdloosheid in. Tijdloosheid inplannen? Ja, gewoon je agenda erbij pakken en kijken wanneer je een dag of een paar uur vrij kunt maken om die tijd gewoon de tijd te laten zijn. Als je slechts een paar uur vrij kunt maken: zet de wekker, zodat je niet continu op de klok hoeft te kijken of je tijd al voorbij is en geniet gewoon van ‘er zijn’. Tijdloosheid zorgt ervoor dat je weer oplaadt en een energiebuffer creëert. ‘Het leven kan wel even zonder mij’, wat een heerlijke gedachte! En morgen ben je er gewoon weer, in de betere, liefdevollere, geduldiger versie van jezelf.

3. Toon je dankbaarheid

Dankbaarheid is een van die prachtige dingen die God gegeven heeft, waardoor we ons altijd bewust of onbewust verbonden weten met onze Schepper. Noem een aantal dingen waar je dankbaar voor bent, sta daar even bij stil, en je voelt hoe je adrenaline zakt, hoe angst overgaat in vertrouwen en hoe er een glimlach op je gezicht verschijnt. Het uiten van dankbaarheid is niet focussen op problemen of moeilijkheden, maar op God. En daarmee is het een vorm van aanbidden.

Sterker is het nog wanneer je je dankbaarheid ook toont. Als je héél erg blij bent, dan heb je sneller de neiging om de rest van de wereld daarbij te betrekken. Je hebt zin om te delen, om te geven, om te lachen, om plezier te maken… Wat let je om dat ook daadwerkelijk te doen? Koop een doos mandarijnen en breng het naar de daklozen, vraag die oudere buurvrouw uit om te komen eten, ga langs bij je familie die je niet vaak ziet. Wat zou jij kunnen doen om je dankbaarheid te delen met de wereld om je heen?

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons