Tineke Ceelen: “Ik hoop op leven na de dood”

Directrice Stichting Vluchteling in ‘De Kist’

in Mediatips

Tineke Ceelen is directrice van Stichting Vluchteling. Ze werkt niet vanachter een bureau in Nederland, maar ze bezoekt de gevaarlijkste brandhaarden van de wereld. In ‘De Kist’ praat Kefah Allush met haar over leven en dood.

Tineke en Kefah ontmoeten elkaar op de begraafplaats van het Brabantse dorpje Maren-Kessel. Haar vader en broer liggen daar begraven. Met beiden had ze een hechte band. Tineke: “Ze waren allebei heel belangrijk voor mij. Hun dood heeft echt iets veranderd in mijn leven.”

Huilbuien
In 1998 woont Tineke in Tibet. Ze werkt daar voor het Rode Kruis en heeft een relatie met een Tibetaanse activist. Als ze drie maanden zwanger is van hun dochter, hoort ze dat haar broer Harrie een dag na zijn dertigste verjaardag is overleden. Ze reist direct terug naar Nederland voor de begrafenis. “Mijn broer en ik waren maatjes. We leken erg op elkaar.”

Tineke blijft een maand in Nederland om haar ouders te steunen, daarna moet ze terug naar Tibet. “Dan zit je daar met je huilbuien en al je verdriet. Dat was moeilijk, maar uiteindelijk pak je het leven toch weer op. Ik was veel bezig met de dood van Harrie, maar ik was ook bezig met het nieuwe leven dat eraan kwam. Dat heeft wel geholpen met het verwerken van het verdriet.”

Parkinson
Ook Tinekes vader heeft het moeilijk met de dood van Harrie. “Hij kwam nooit op het kerkhof en heeft er ook nooit meer over gesproken. Hij verdroeg het absoluut niet.” Een paar maanden na de begrafenis wordt de ziekte van Parkinson bij hem ontdekt. “Daar heeft hij lange tijd redelijk goed mee geleefd, maar de laatste jaren was het één grote tobberij.” In 2014 overlijdt hij aan de gevolgen van zijn ziekte. Tineke is erbij wanneer hij zijn laatste adem uitblaast.

Tinekes vader was haar steun en toeverlaat, ze belde hem elke dag. “Het is alsof er iets uit je lijf gescheurd wordt als dat niet meer kan. Ik neem in mijn werk vaak standpunten in die mensen liever niet willen horen. Het was dan zo heerlijk om mijn vader te bellen die zei: ‘Natuurlijk moet je dat zeggen!’ Dat mis ik.”

Leven na de dood
Tineke is er niet zo zeker van dat er leven na de dood is, maar het alternatief lijkt haar vreselijk. “Ik heb natuurlijk geen snipper bewijs dat er iets is na de dood, maar ik hoop het zo. Ik zou mijn vader en broer zo graag nog een keer zien.”

Het hele gesprek tussen Tineke Ceelen en Kefah Allush zien? Bekijk de aflevering van ‘De Kist’ op 5 maart om 23.15, NPO2.
 

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons