Spanning bij christelijke Nederturken door Erdogan-rel

"Erdogan is intolerant voor andersgelovigen en andersdenkenden"

in Christelijk Nieuws

Spanningen onder christelijke Turken in Nederland lopen op. “De schreeuwerige en agressieve toon van Erdogan-aanhangers jaagt angst aan. Maar jezelf uitspreken kan ervoor zorgen dat de situatie nog verder escaleert.” Dat zegt een in Nederland wonende Turkse christen. Erdogan wil via het referendum meer islamiseren en dat is slecht nieuws voor de kerken in Turkije.

De vrouw, die om veiligheidsoverwegingen anoniem wil blijven, was zaterdagavond ontzettend kwaad en verdrietig toen ze het nieuws over de rellen in Rotterdam volgde. Kwaad op de Turken die in Nederland naar Rotterdam gingen. "Dat is niet juist." En verdrietig dat de Turkse media Nederland voorstelde als racistisch. "Het Turkse nieuws liet zo’n verkeerd beeld zien."

Christenen
"De meeste christenen houden niet van Erdogan. Die willen liever de wetten houden die Atatürk ooit heeft opgesteld", weet de vrouw via haar contacten met het moederland. De Haags-Turkse journalist Tuncay Cinibulak bevestigt dit beeld. "Christenen zijn niet blij met Erdogan en de AK-partij. Voor Erdogan staat de islam boven alles en hij is intolerant tegen andersgelovigen en andersdenkenden." Dat blijkt ook uit het referendum dat Erdogan heeft uitgeschreven. Volgens de Turkse vrouw wil Erdogan daarmee het land verder islamiseren. "Daardoor lopen de kerken in Turkije het gevaar hun bestaansrecht te verliezen, en kerken in Turkije hebben het al moeilijk."

Beeldvorming
Binnen haar familie, die in Nederland woont, loopt de spanning ook op. "De helft van mijn familie is Erdogan-aanhanger en is daar mondig over. We praten er onderling niet over, maar de spanning is voelbaar. En Erdogan stookt zijn aanhangers alleen maar meer op. Nu zie je in de straten hier auto’s met stickers van Erdogan erop. Het is die agressiviteit en mondigheid die voor angst zorgt, waardoor het gesprek verdwijnt. Je past wel op met wat je zegt."

Graag wil ze het beeld van Turken in Nederland rechtzetten: "Het is belangrijk dat Nederlanders weten dat de groep in Rotterdam maar een klein deel van de Turken is. De meeste keuren het af. Het is jammer dat het beeld van de migranten hierdoor beschadigd raakt."

Tekst: Jonathan Bergmann
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons