Remco Veldhuis: "Met de figuur van Jezus kan iedereen wat"

Cabaretier vat Bijbel samen in 120 pagina's

in Geloven

Remco Veldhuis schreef, na een cabaretshow over het onderwerp, een boek waarin hij de Bijbel samenvat. "Het verhaal van Jezus en de overspelige vrouw, daar kan iedereen wat mee."

In Lang Verhaal Kort, een boek van 120 pagina’s, komt de vader van Veldhuis veel naar voren. “Bij het lezen van de Bijbel werd ik geconfronteerd met de relatie met mijn eigen Schepper,” zei Veldhuis daarover aan tafel bij Jeroen Pauw. “Mijn vader kreeg op cruciale momenten de slechtste kanten van religie te zien. Daar is hij door beschadigd.” Een jaar voor zijn overlijden vroeg zijn vader aan Remco of hij een goede vader was. Die vraag kon Veldhuis toen niet beantwoorden. “Ik heb dat inmiddels met tachtig theatervoorstellingen wel goedgemaakt.”

Spreuken favoriet
Anderhalf jaar lang deed Veldhuis erover om de Bijbel door te lezen. Spreuken blijkt zijn favoriete boek. “Het is hilarisch dat die teksten van drieduizend jaar oud vandaag nog één-op-één toepasbaar zijn.” Een relatie met God heeft Veldhuis door het lezen van de Bijbel niet gekregen. Wel heeft hij wat geleerd: “Die figuur van Jezus, of je nu in Hem gelooft of niet, iedereen kan daar wat mee. Met name het verhaal over de overspelige vrouw, dat niet oordelen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons