Opperrabijn dolt christelijke media en politiek

Lijstduwer Jacobs blijkt Joodse 'Poerimgrap'

in Christelijk Nieuws

De Nederlandse rabbijn Benjamin Jacobs zei volgende week verkiesbaar te zijn voor de Tweede Kamerverkiezingen als lijstduwer. Hij was er alleen nog niet uit of het de ChristenUnie of de SGP werd. Het bleek een poerimgrap.

Christenen voor Israël berichtte maandag dat Benjamin Jacobs was gepolst door de ChristenUnie en SGP om als lijstduwer op de kieslijst te staan. Een onwaarschijnlijk bericht, want de kieslijsten kunnen normaalgesproken in dit stadium niet meer worden aangepast. Maar rabbijn Jacobs stelde dat de minister-president als goed gebaar naar de Joodse gemeenschap hiervoor wel een uitzondering wilde maken. Edese wethouder Leon Meijer deed op Twitter ook nog een duit in het zakje door Jacobs zelfs als nieuwe lijsttrekker van de ChristenUnie voor te stellen.

Het Nederlands Dagblad, Reformatorisch Dagblad en joodse nieuwswebsite Jonet maakten melding van de grap. Het Poerimfeest, dat de joden aanstaande zondag vieren, is traditioneel een moment om grappen uit te halen.

Poerim
Poerim is een vrolijk feest, zo legt de rabbijn uit. Kinderen verkleden zich en volwassenen halen grappen uit. Tijdens het feest wordt het bijbelboek Ester voorgelezen. Daarin spelen de kwade Haman en de goede Mordechai een hoofdrol. “Het doel voor ons is om de Haman te transformeren tot een Mordechai. Dan is het kwaad geen kwaad meer, maar hoort het bij het goede, daarom het verkleden en daarom de Poerimgrappen.”  Met de grap wilde de rabbijn laten zien hoe goed de relaties zijn tussen christenen en joden. Dat die goed zijn blijkt wel uit de reactie van de ChristenUnie. De partij schreef op Twitter: “We kennen de joodse tradities en ons staatsrecht goed genoeg om te snappen dat het hier gaat om een Poerimgrap ;)” 

tekst: Jonathan Bergmann
beeld: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons