Ophef om homo-moment in Disneyfilm

Petitie met oproep tot boycot massaal getekend

in Christelijk Nieuws

"Disney voert campagne voor de LGBT-agenda in de harten van jullie kinderen." Zo waarschuwt evangelist Franklin Graham naar aanleiding van de Disney-film Beauty and the Beast. De film, vanaf woensdag in Nederland te zien, bevat met het karakter LeFou een 'homo-moment'. Een petitie die oproept tot een boycot van de film is al meer dan honderdduizend keer getekend.

"Ik hoop dat christenen wereldwijd nee zeggen tegen Disney." Dat zegt de zoon van Billy Graham in een facebookpost tegen de Disney-film. "Met het homo-personage wil Disney de homoseksuele levensstijl normaliseren." Hij roept op om te reageren en de post te delen als je het er mee eens bent. Dat gebeurt in groten getale met bijna 100.000 deelacties en tegen de 60.000 reacties. Bij een petitie om de film te boycotten staat de teller al op meer dan 130.000 handtekeningen.

Homo-moment
De regisseur Bill Condon, zelf homoseksueel, spreekt van een "Mooi, exclusief homo-moment" voor het karakter LeFou. LeFou is het hulpje van slechterik en spierballenroller Gaston. "Hij is iemand de ene dag Gaston wil zijn en de volgende dag Gaston wil kussen. Hij weet niet goed wat hij wil. Het is iemand die zich pas net realiseert dat hij deze gevoelens heeft." 

Alleen voor volwassenen
Naast de Verenigde Staten doet de film ook in Rusland en Maleisië veel stof opwaaien. Het Russische kamerlid Vitaly Milonov roept op tot een verbod op de film. In het land is een wet van kracht die homo-propaganda voor kinderen verbiedt. Tot een ban van de film is het niet gekomen. Wel is de film gekeurd voor de leeftijd van zestien jaar en ouder. De filmcensor van het islamitische Maleisië wilde de film in eerste instantie alleen keuren als het homo-moment eruit geknipt zou worden. Disney weigerde dat, waarna de film werd uitgesteld. De film staat nu alsnog gepland om daar vanaf donderdag in de bioscoop te draaien, mét homo-moment.

Bezoekerscijfers
De controverse heeft vooralsnog weinig indruk gemaakt op de bezoekerscijfers. Met een opbrengst van meer dan 600 miljoen dollar in tien dagen is de film een succes. Vorig jaar deed een trailer van Finding Dory de gemoederen nog hoog oplopen. Toen vanwege de inclusie van een vermeend lesbisch stel. 

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons