"Op mijn 14e was ik al zwanger"

Anne vertelt haar verhaal in ‘De Verandering’

in Mediatips

Als baby is Anne al een pittig kind, vertelt ze aan Kefah Allush in ‘De Verandering’. Ze laat regelmatig haar stemmetje horen en heeft last van pittige driftbuien. Wat haar misschien wel het meest pijn doet, zijn de spanningen in huis en de afwezigheid van haar drukke vader.

Het lijkt allemaal zo mooi als de kleine Anne wordt geboren. Ze straalt de wereld tegemoet en zet direct een keel op, alsof ze wil zeggen: ‘Hier ben ik en je kunt niet om me heen.’ De kleine Anne is een pittig kind, maar ze voelt ook haarfijn aan welke sfeer er in huis hangt. En dat blijkt niet zo’n beste sfeer te zijn. Het huwelijk van haar ouders staat onder grote spanning, doordat vader Piet vanwege zijn drukke baan wel erg vaak van huis is. Als hij wel thuis is, heeft hij voortdurend de telefoon in zijn handen, want “stel dat er een klant belt.”

Paardrijden
Anne mist de liefde en aandacht van haar vader. Dit is een van de redenen dat ze haar heil buitenshuis zoekt bij een manege in de buurt. Hier mag ze paardrijden en de dieren verzorgen. “Bij de paarden vind ik rust en begrip”, vertelt ze Kefah. Ze heeft het idee dat ze bij de paarden wel haar gevoel kwijt kan.

'Hoe zullen de mensen naar me kijken?'

‘Houd ik het kindje?’
Als tiener ontdekt Anne haar seksualiteit en ze slaat daarin helemaal door. Ze merkt dat de jongens haar erg sexy vinden. Alle remmen gaan los: ze verslindt de ene jongen na de andere. Problemen kunnen natuurlijk niet uitblijven en op een dag ontdekt Anne dat ze zwanger is. “Mijn wereld stortte als een kaartenhuis in elkaar”, blikt Anne terug. Pas veertien en al zwanger! Met de zwangerschap komen de grote vragen: “Hoe moet het verder op school? Hoe zullen de mensen naar me kijken?”. Met een diepe zucht: “Misschien wel de belangrijkste vraag van alles: houd ik het kindje of kies ik voor een abortus?”

Openhartig praat Anne in De Verandering met Kefah Allush over de keuzes die ze heeft moeten maken. Ook haar ouders zijn ontwapenend eerlijk over wat er sindsdien is gebeurd. “Wat je ook zult kiezen, wij blijven achter je staan”, is hun eerste reactie als ze het nieuws horen – en dat doen ze ook. Moeder Tjissie bezoekt samen met Anne allerlei instanties om over de voor- en nadelen van abortus te praten. Ondertussen zoekt Anne haar heil bij God, over wie ze als kind al zoveel moois hoorde…

Annes hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van De Verandering op zaterdag 4 maart om 18.30 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons