Onderzoek: echtscheiding jaagt jongeren kerk uit

Door scheiding twijfelen kinderen aan Gods onvoorwaardelijke liefde

in Geloven

De belangrijkste oorzaak voor kerkverlating onder jongeren zijn de echtscheiding van hun ouders en familieruzies. Dat zeggen twee Amerikaanse onderzoekers in het recent verschenen boek ‘Abandoned Faith: Why Millennials Are Walking Away’.

Uit het onderzoek blijkt dat 70 procent van de kinderen van gescheiden ouders de kerk vaarwelzegt, concluderen co-schrijvers Alex McFarland en Jason Jimenez volgens het Reformatorisch Dagblad. Het gaat vooral mis als ouders na een periode van conflicten uit elkaar gaan. De onderzoekers analyseerden kwalitatieve interviews met tientallen jongeren die het geloof van hun opvoeding hadden losgelaten. “De groei- of vertrekcijfers van kerken stijgen of dalen naarmate de echtscheidingen af- of toenemen.”

Hoezo onvoorwaardelijke liefde?
Zeker, de cultuur en de kerk spelen ook een rol in de ontwikkeling van kinderen en pubers, maar “de invloed van ouders weegt veel zwaarder”, benadrukt Jimenez in Christian Post. De schrijver sprak met studenten, die meer dan eens terugkeken op een moeilijke jeugd. Ze groeiden op in een christelijk gezin, maar zagen hun ouders in het huwelijk niet naar hun geloof handelen. “Het werd me duidelijk waarom ze God en Zijn onvoorwaardelijke liefde in twijfel trekken”, zegt Jimenez in het boek. “Als God zo liefdevol is, waarom konden hun ouders die liefde dan niet aan elkaar geven? Het meeste scepticisme over het geloof komt niet voort uit intellectuele bezwaren, maar ontstaat door emotionele wonden.”

"Er is nauwelijks aanbod voor stellen die tien jaar of langer samen zijn"

Huwelijkscursus
McFarland en Jimenez constateren dat kerken jongeren genoeg bagage meegeven als het om argumenten voor geloof gaat. Maar ze zouden wel meer aandacht mogen besteden aan gezinsbegeleiding. “Veel kerken organiseren wel een huwelijkscursus als voorbereiding op het huwelijk, maar er is nauwelijks aanbod voor stellen die tien jaar of langer samen zijn. Terwijl dan statistisch gezien de meeste huwelijksproblemen ontstaan.”

Hoe kunnen christenen teleurgestelde jongeren toch weer bereiken met het evangelie? “Ze doen er goed aan om een ‘geef en verwacht er niets voor terug’-houding aan te nemen”, adviseert McFarland. “We moeten mensen liefhebben, relaties bouwen, vertrouwen creëren en respecteren dat ze dan misschien alsnog niet tot Christus komen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons