Nominatie Luther 2017: Paus Franciscus

Roomse reformator in een Fiat 500

Wie is de Maarten Luther van onze tijd? Wie is die man of vrouw die niet alleen goede ideeën heeft, maar door roeien en ruiten gaat om ze aan de man te brengen? Hij of zij schopt de gevestigde orde tegen de schenen en wil de wereld eerlijker en mooier maken voor de eenvoudige burger - gelovig of niet. Er zijn 3 genomineerden waar je op mag stemmen: Ayaan Hirsi Ali, Edward Snowden en... Paus Franciscus.

Als zelfs oer-calvinist Andries Knevel een fan van je is heb je als Katholieke Kerk geen Maarten Luther meer nodig

O, ironie! En tegelijk: wat wonderschoon! Dat het hedendaagse symbool van de katholieke wereldkerk juist wordt genomineerd voor de ‘Luther van 2017’. Maar hij verdient het wel. Want deze man – geboren in 1936 in Argentinië als Jorge Mario Bergoglio – is een hervormer die de heilige huisjes niet spaart. Als zelfs de oer-calvinist Andries Knevel een fan van je is, dan heb je als Katholieke Kerk geen Maarten Luther meer nodig.

> Lees meer: DOSSIER PAUS FRANCISCUS

Paus Franciscus hervormt van binnenuit. Hij is wars van alle pracht en praal, van protocollen en tradities, van regels en oordelen. Hij schopt tegen de gevestigde orde, maar zonder (verbaal) geweld. Zijn handelen wordt getekend door liefde en nederigheid. Uiteindelijk wil hij de leider zijn van een kerk met een hart. Net als Maarten Luther geeft hij de kerk terug aan het volk. En dus krijgen ze allebei de geestelijkheid over zich heen. Want die heeft belang bij de status quo van een rijke, conservatieve kerk met machtige bestuurders. Ze verdienen er hun geld en bepalen er de regels. Maarten Luther doorbreekt dat door het volk niet langer dom te houden, maar het te onderwijzen en een Bijbel te geven. Franciscus doet dat door af te dalen en zich solidair te verklaren met de ‘leken’. Hij rijdt in een eenvoudig Fiatje, prefereert een interview met de Straatkrant boven die met de gevestigde media, wast de voeten van zwervers en in zijn woorden klinkt steeds door dat hij de mens boven de regels plaatst. Dat hij daarmee de elite regelmatig de oren wast wordt hem door de clerus natuurlijk niet in dank afgenomen. Zelfs protestanten-vriend Antoine Bodar verwijt deze paus ‘effectbejag’ en ‘symboolpolitiek’. 

Paus Franciscus

,,De kerk moet dichter bij haar mensen staan. Niet focussen op regels en structuren, maar op het evangelie, op de mensen''

Misschien doet paus Franciscus het ook een beetje voor de bühne. Toch handhaven wij onze nominatie. Want kan hij anders? Nee. Paus-zijn is nu eenmaal een publieke functie. Het komt erop aan of je dat podium ten goede gebruikt. En dat doet hij!

Tekst: KlaasJan Baas
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons