Nominatie Luther 2017: Edward Snowden

“De waarheid komt altijd uit en kan niet worden gestopt”

Wie is de Maarten Luther van onze tijd? Wie is die man of vrouw die niet alleen goede ideeën heeft, maar door roeien en ruiten gaat om ze aan de man te brengen? Hij of zij schopt de gevestigde orde tegen de schenen en wil de wereld eerlijker en mooier maken voor de eenvoudige burger. Er zijn 3 genomineerden waar je op mag stemmen: Paus Franciscus, Ayaan Hirsi Ali en... Edward Snowden

,,Als ik een verrader ben, wie heb ik dan verraden? Ik heb alle informatie teruggegeven aan het Amerikaanse volk''

Edward Snowden

Een heiden als nieuwe Maarten Luther? Toch is dat niet zo gek. Ook Maarten was een afvallige voor zijn tijdgenoten, rijp voor het hellevuur. En deze twee mannen hebben meer gemeen: het zijn klokkenluiders met een botte bijl. Held voor de één, verrader voor een ander. Als mens valt er heel veel op hen aan te merken. Waar Maarten Luther antisemitische uitspraken deed waarvoor de kerkelijke erfgenamen pas onlangs door het stof gingen, heeft de nu 33-jarige Edward Snowden door zijn ‘gooi alles maar op straat’-actie mensen moedwillig in gevaar gebracht. Terrorisme-experts zijn het erover eens dat de gelekte informatie van de geheime diensten met gejuich is ontvangen in Raqqa, de hoofdstad van IS. Maar een echte revolutionair neemt een beetje bloed voor lief. Het ideaal is groter: Snowden wil een wereld zonder geheimen. Er wordt te veel informatie verzameld en bewaard die gewone burgers kan schaden. Hij ontmaskert met het openbaar maken van de meest banale feiten dat de politieke elite achter schermen net zo menselijk is als het voetvolk dat op ze stemt. Bovendien onthult hij dat de machthebbers doen alsof ze recht hebben op alle informatie over iedereen. De Orwelliaanse samenleving waarin Big Brother is Watching You – die samenleving bestáát al. Edward Snowden betaalt de politieke elite met gelijke munt terug: dankzij zijn gelekte documenten weten we nu wat er in de achterkamertjes bekonkeld wordt en hoe hoogwaardigheidsbekleders werkelijk over elkaar denken.

Edward Snowden

,,Ik wil niet leven in een wereld waarin alles wat ik zeg en doe, iedereen met wie ik praat, elke uiting van creativiteit, liefde of vriendschap wordt vastgelegd''

Als Edward Snowden in juni 2013 zijn geheimen naar buiten brengt, vlucht hij halsoverkop naar Moskou, waar hij mag schuilen onder vleugels van Vladimir Putin. Dat was ook nodig, want zijn Amerikaanse paspoort is ingetrokken en hij wordt in de VS aangeklaagd wegens het openbaar maken van staatsgeheimen. Ook dat doet denken aan Maarten Luther: als hij in 1517 zijn 95 stellingen op de kapeldeur in Wittenberg timmert, wordt hij door de paus in de ban gedaan en vlucht hij naar Wartburg.

Begin dit jaar gaan geruchten dat Snowden wordt uitgeleverd aan de VS als een ‘vriendschapsgeschenk’ van Putin aan Trump. Vooralsnog ontkent Rusland: Edward Snowdens verblijfsvergunning is verlengd tot 2020. 

Tekst: KlaasJan Baas
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons