Nominatie Luther 2017: Ayaan Hirsi Ali

"De islam heeft een Reformatie nodig"

Wie is de Maarten Luther van onze tijd? Wie is die man of vrouw die niet alleen goede ideeën heeft, maar door roeien en ruiten gaat om ze aan de man te brengen? Hij of zij schopt de gevestigde orde tegen de schenen en wil de wereld eerlijker en mooier maken voor de eenvoudige burger. Er zijn 3 genomineerden waar je op mag stemmen: Edward Snowden, Paus Franciscus en Ayaan Hirsi Ali.

,,De islam als ideologie kan zonder een Reformatie géén religie van vrede zijn.'' 

Ayaan Hirsi Ali

Een zwarte vrouw met een moslimachtergrond. 'Helaas' niet ook nog gehandicapt, maar verder de ideale excuus-truus naast twee blanke mannen. Daarom dus. 

Nou nee, toch niet helemaal. Want los hiervan heeft Ayaan alles in zich om deze nominatie te rechtvaardigen. Dwars door Nederland gaapt namelijk een diepe kloof. Met aan de ene kant de helft die haar bewondert en zelfs adoreert, en aan de andere kant de mensen die haar uitkotsen. Net zo polariserend als de originele Maarten dus. 

Dankzij deze ‘Ayaan-haters’ werd de Hollandse bodem haar te heet onder de voeten, waardoor ze moest uitwijken naar de VS. Moeten vluchten omdat je vogelvrij bent verklaard was ook Maarten Luther niet vreemd. Zelf een tijd verbannen geweest wist hij wat het was om onder voortdurende dreiging van je tegenstanders te leven. 

Kan Ayaan de Maarten Luther van de islam worden? Hoewel ze de islam heeft afgezworen, proef je – als je welwillend bent – ten diepste haar betrokkenheid bij het welzijn van de moslims. Maar ze spreekt haar voormalige broeders en zusters wel aan op misstanden. Dat begon bij het bestrijden van vrouwenbesnijdenis, maar later ging ze de strijd aan tegen de algehele onderdrukking van vrouwen in de islam door de film Submission uit te brengen. De film werd geregisseerd door Theo van Gogh, die dat met zijn leven moest bekopen. 

Na de dood van Van Gogh weet ze dat haar tegenstanders het niet bij dreigen laten. Schatplichtig aan de ongeremde filmmaker maakt ze de strijd voor het vrije woord tot haar speerpunt. Daarbij spreekt ze vooral de islam aan als beperker van die vrijheid. Haar pleidooi: hoe pijnlijk woorden ook kunnen zijn, ze mogen nooit met fysiek geweld beantwoord worden. ‘Beledigen’ is niet altijd wenselijk, maar het mág wel. Het is je recht in een vrije samenleving. En dus – hoe moeilijk ook – moet je kunnen incasseren. Die les houdt ze moslims voor. 

Twee jaar geleden trad Ayaan in de voetsporen van Maarten Luther door het woord ‘Reformatie’ in dit verband in de mond te nemen. In Berlijn sprak ze: “De islam als ideologie kan zonder een Reformatie géén religie van vrede zijn.” 

Tekst: KlaasJan Baas
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons