Moskeeën voelen druk om stemadvies te geven

Kerken juist steeds terughoudender

in Christelijk Nieuws

Moskeebestuurders voelen druk van politieke partij 'Denk' om hun achterban aan te sporen op deze partij te stemmen. Die signalen ontving de Raad van Marokkaanse Moskeeën in Nederland van verschillende moskeeën. Predikanten zijn daarentegen juist steeds terughoudender met een stemadvies.

"Er wordt een grens overschreden als je, zoals 'Denk', meegeeft dat ze echt op je moeten stemmen omdat je anders een verrader bent." Dat zei woordvoerder van de RMMN, Saïd Bouharrou vanmorgen in het NOS Radio 1 journaal. Kerken lijken juist steeds terughoudender met een stemadvies. 21 predikanten ondertekenden in 2012 nog een politiek manifest waarin ze expliciet de SP ondersteunden. Dit jaar was er wel een manifest waarin verschillende voorgangers politici opriepen om de ‘echte’ christelijke cultuur te beschermen, maar politieke partijen bleven daarin onbenoemd. 

Advertenties
De SGP adverteerde vroeger nog met verschillende predikanten, maar daar is men vanaf gestapt. "Het ambtelijk gezag en politieke voorkeur werden op een verkeerde manier aan elkaar gekoppeld". Dat zegt Henk van de Belt, één van de predikanten waar de SGP mee adverteerde. De ChristenUnie adverteert nog wel met verschillende voorgangers, waaronder Arie van der Veer, Jurjen ten Brinke, Orlando Bottenbley en Ron van der Spoel. Ook laat de ChristenUnie politici spreken in kerkdiensten. Don Ceder, verkiesbaar op nummer zes, is daar één van. Maar een stemadvies op zondag, daar ligt de grens. "Dat vind ik niet gepast,"  zei hij tegen het AD. 

Wat de Here wil
Het onderwerp ‘stemadvies vanaf de kansel’ kwam afgelopen donderdagavond nog ter sprake in een debatavond over kerk en politiek. Scriba van de Protestantse Kerk Nederland, René de Reuver, was duidelijk over een stemadvies: "Dat doe je niet in de kerk." Theoloog Bart-Jan Spruyt is wel iets genuanceerder: "Als ik zou mogen preken, dan zou je na één keer wel weten dat je niet op GroenLinks moet stemmen." Dominee Michiel de Leeuw, gemeentepredikant in Rijswijk, geeft wel een stemadvies. Hij verwijst naar woorden uit de berijming van Psalm 4, couplet 2: "Spreek tot uw hart en laat het stil zijn, laat wat de Here wil, uw wil zijn."

Bron: nos.nl
Beeld: ANPfoto

Tekst: Jonathan Bergmann

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons