“Mijn kinderen hebben mijn leven gered”

Liesbeth Steinfelder vertelt haar verhaal in 'De Verandering'

in Mediatips

Je zult maar kind zijn van een moeder die elke dag dronken is. Dat overkomt de drie kinderen van Liesbeth Steinfelder. In ‘De Verandering’ vertelt Liesbeth aan Kefah hoe haar leven een onverwachte draai kreeg, juist op het moment dat ze geen uitweg meer zag.

De 8-jarige Jennah herinnert het zich nog goed: mama dronk elke dag heel veel blikjes bier. Ze was elke dag dronken en dan werd ze heel boos en schreeuwde ze. Inmiddels is haar moeder Liesbeth een jaar nuchter, maar de weg daarnaartoe was moeilijk en vol valkuilen. Vaak vraagt Liesbeth zich af hoe het zover heeft kunnen komen. Maar het antwoord daarop weet ze zelf ook wel, blijkt als ze haar levensverhaal vertelt.

‘Je bent mijn dochter niet’
Liesbeth wordt geboren in een gezin met veel problemen. Haar vader vindt het moeilijk om van de drank af te blijven; haar moeder ontvlucht uit pure wanhoop vaak het huis. Wat Liesbeth het diepst kwetst, is het feit dat haar vader meerdere keren zegt dat Liesbeth niet zijn dochter is. Of dat nu waar is of niet: op Liesbeth hebben deze woorden een vernietigende uitwerking. De afwijzing maakt dat ze steeds meer boosheid koestert. Haar moeder is vaak ten einde raad. Op den duur weet ze niet meer hoe ze Liesbeth goed moet behandelen.

"Zoveel liefdevolle mensen; dat had ik niet eerder meegemaakt"

Uiteindelijk grijpt Jeugdzorg in. Ze plaatsen Liesbeth in een internaat. Juist daar begint ze met blowen en alcohol drinken. Internaat-vriendin Janice kan zich Liesbeth nog heel goed herinneren: “We zochten elkaar op om te blowen en te drinken. Liesbeth vocht ook vaak met de anderen meiden.”

Politie
Als Liesbeth het internaat mag verlaten, heeft ze al snel een vriend. Ze gaat met hem samenwonen en al snel begint het stel samen te blowen en te drinken. Er worden drie meiden geboren, hoewel hun relatie met rasse schreden achteruit gaat. Er wordt niet alleen meer gescholden, maar er wordt geregeld zo stevig gevochten dat de buren weer de politie bellen. Liesbeth en haar vriend besluiten uit elkaar te gaan. Voor Liesbeth is dat echter een vrijbrief om nóg meer bier te drinken…  

Levenslang trauma
De buurvrouw van Liesbeth hoort regelmatig de ruzies en besluit voor Liesbeth te bidden en met haar in gesprek te gaan. Er ontstaat een goed contact en op een dag nodigt ze Liesbeth uit voor de kerk. Die eerste ervaring in de kerk herinnert Liesbeth zich heel goed. “Ik ontmoette zoveel liefdevolle mensen, dat had ik nog nooit eerder meegemaakt. Het maakte dat ik weer naar die kerk wilde gaan.” Maar ondanks alle liefde blijft ze worstelen met haar alcoholverslaving. Op een avond is ze dat allemaal zo zat, dat ze besluit een einde aan haar leven te maken. Ze verzamelt alle pillen bij elkaar die ze in huis kan vinden. Maar dan hoort ze een innerlijke stem tegen haar zeggen: “Ga naar boven, ga naar je kinderen.”

Als Liesbeth zo aan het bed van haar kinderen staat, beseft ze ineens dat ze dit haar kinderen niet kan aandoen. “Hun moeder dood vinden, dat zou een levenslang trauma betekenen”, blikt ze terug. Maar Liesbeth ziet die avond ook in dat ze zo snel mogelijk moet stoppen met de drank. Via de kerk laat ze zich – samen met haar kinderen – opnemen in een kliniek. En dat is niet zonder gevolgen…

Het hele verhaal zien? Bekijk De Verandering op zaterdag 11 maart om 18.40 uur op NPO2.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons