"Maak van Jesse geen Jezus"

Debat 'Kerk, volk, elite' onder leiding van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

De leiding van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) vervreemdt zich met linkse stellingnames over vluchtelingen en de islam van de eigen kerkleden. Met dat verwijt kwamen predikant Willem Maarten Dekker en Bart-Jan Spruyt tijdens een debatavond over kerk en politiek. "De kerk laat zich te makkelijk spannen voor het karretje van de linkse agenda."

'Dwarse idealist'
Recent ondertekende PKN-scriba René de Reuver een manifest waarin barmhartigheid de kern van het christendom wordt genoemd. Tot ergernis van Dekker: "Dat manifest past zo in het partijprogramma van GroenLinks. Jezus wordt daarin een ‘dwarse idealist’ genoemd. Men maakt van Hem een Jesse Klaver avant la lettre."

Abortus
Ook de conservatieve publicist Bart Jan Spruyt vindt dat de kerk zich te veel "laat spannen voor het karretje van de linkse agenda". "Waarom hoor ik de PKN wel over ‘bed, bad en brood’ voor uitgeprocedeerde asielzoekers, maar niet over abortus, voltooid leven en het bijzonder onderwijs?"
Spruyt vindt dat de leiding van de PKN te weinig oog heeft voor de duistere kanten van de islam. "René de Reuver heeft gezegd dat de islam voor vrede staat en dat de Tien Geboden en de Koran op hetzelfde neerkomen. Dat soort modieuze uitlatingen verwacht je niet van de scriba van de PKN."

Revolutionair
De Reuver zei daarop geen spijt te hebben van zijn opmerkingen. "Veel moslims zetten zich in voor vrede. Juist zij worstelen met extremisme." Ook volgens de Rotterdamse predikant Piet de Jong is het juist goed dat de kerk opkomt voor vluchtelingen en moslims. "Dat hoort bij ons als kerk. En dat leren we niet van Jesse Klaver, maar van Jezus van Nazareth. Als moslims worden weggezet vanwege hun geloof, moet de kerk iets zeggen."
Theoloog des vaderlands Janneke Stegeman sloot zich daarbij aan. "Jezus inspireert mij vanwege de revolutionaire manier waarop hij barmhartigheid invult. Hij zoekt mensen in de marge op en dat is dus ook een taak van de kerk."

Kloof
Van een kloof tussen de leiding en het kerkvolk wil PKN-scriba De Reuver niet weten. ‘Ik hoor nooit dat kerkmensen zeggen: we herkennen ons niet meer in onze dominee, want die is zo links geworden.’

De debatavond ‘Kerk, volk, elite’ werd georganiseerd door dagblad Trouw en tijdschrift De Nieuwe Koers. Tijs van den Brink leidde het gesprek.

Tekst: Pieter van Langevelde (eindredacteur TV EO-Journalistiek)
Foto: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons