Linkse honden

Blog van Tijs van den Brink

in Christelijk Nieuws

Op het moment dat ik deze column schrijf, is de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen zo goed als bekend. Het ziet ernaar uit dat de christelijke partijen met z’n drieën flink zijn gegroeid.

Die groei is in zetelaantal alleen te danken aan het CDA. Die partij kreeg er zes zetels bij, van dertien naar negentien. Christen-Unie en SGP groeiden wel in stemmen, maar niet in zetels en behielden dus respectievelijk vijf en drie zetels.

Dat ChristenUnie en SGP geen zetels wonnen, verrast me wel een beetje. De campagnes van beide partijen liepen gesmeerd. Voor kleinere partijen is het in zo’n verkiezingscampagne vaak moeilijk om tot het einde toe ‘in beeld’ te blijven. Dat is dit jaar goed gelukt. Dankzij Alexander Pechtold, die in de studio van Nieuwsuur ‘overvallen’ werd door een kiezer van 57 die zijn leven voltooid acht, werd de discussie over ‘voltooid leven’ een campagnethema. Segers en Van der Staaij werden prompt uitgenodigd bij de ‘grote’ televisieprogramma’s.

Dat SGP en CU ondanks die goede campagne en de grote hoeveelheid aandacht niet zijn gegroeid, geeft aan dat ze echt aan de grenzen van hun omvang zitten. Dat is voor beide partijen een lichte teleurstelling, vermoed ik. Kees van der Staaij en Gert-Jan Segers vertelden me onlangs tijdens de opnames voor het programma Bolwerk dat ze geloven dat de ontzuiling juist ook kansen biedt voor hun partijen. Kiezers die vroeger nooit kozen voor christelijke partijen, zouden dat nu, omdat ze ontzuild zijn, soms wel doen.

Waar de SGP zich in de campagne op ‘rechtse’ thema’s profileerde, zoals de islam en defensie, koos de ChristenUnie ervoor aan het slot van de campagne meer naar links te kijken. Segers debatteerde in het grote NOS-slotdebat over het klimaat en de rechtstaat, thema’s die doorgaans op meer sympathie van ‘linksere’ kiezers kunnen rekenen. Op deze manier werden alle orthodoxe christenen bediend, maar extra zetels leverde dat dus niet op. Meer dan acht zetels zitten er gewoon niet in als je orthodox-christelijk bent, wat je ook doet.

Het CDA heeft ervoor gekozen kiezers af te snoepen bij VVD en PVV. Al in een vroeg stadium van de campagne liet Buma weten geen links kabinet mogelijk te zullen maken. Electoraal heeft dat zes zetels winst opgeleverd. Het lijkt erop dat historicus Wim Berkelaar onlangs gelijk had, toen hij in het programma Bolwerk, sprekend over christelijke kiezers, zei: “De linkse honden blaffen, maar de rechtse karavaan trekt verder.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons