Kinderen zien vaker seksueel getinte beelden online

"Begin vroeg met een smartphone en seksuele opvoeding"

in Geloven

Steeds vaker zien negen- tot twaalfjarigen seksueel getinte beelden online, blijkt uit onderzoek van kenniscentrum Rutgers en het NOS Jeugdjournaal. "Het verwondert me niet," zegt Alise Vleesenbeek van Chris, "met een smartphone en overal wifi hoeven kinderen niet eens zelf op zoek te gaan, ze krijgen het gewoon doorgestuurd." Ze adviseert ouders daarom al vroeg in de opvoeding te beginnen met een smartphone én seksuele opvoeding.

Veertig procent van de kinderen ziet seksueel getinte beelden als ze op zoek zijn naar heel iets anders, blijkt uit onderzoek. "Bij 31 procent laten anderen het aan hen zien en bij een kwart van de kinderen verschijnt het zomaar op het scherm," aldus Rutgers-directeur Ton Coenen.

Het zijn geen schokkende cijfers voor Alise Vleesenbeek. Ze werkt als trainer bij Chris, onderdeel van Stichting Chris en Voorkom! "De afgelopen twee, drie jaren is dat aandeel al hoog. Als ze het niet thuis zien, is er wel openbare wifi in de supermarkt of op school. En niet alleen de kinderen die er echt naar op zoek zijn krijgen de beelden te zien. Vaak krijgen ze ook dingen doorgestuurd. Al zit er nog wel een verschil tussen seksueel getinte beelden en echt beelden van seks."

Christelijke scholen
"Op openbare scholen is meer openheid over het onderwerp. Op christelijke scholen hangt er al snel een waarde-oordeel aan, wat het gesprek bemoeilijkt." Zo stelt Vleesenbeek, die ook veel ouderavonden over media-opvoeding geeft. "Kinderen van openbare- en christelijke scholen krijgen het beiden evengoed wel te zien, daar zit weinig verschil tussen."

"Begin voor het achtste jaar al met de seksuele opvoeding."

Advies
"Veel ouders steken hun kop in het zand. Ze denken: ‘hoe langer we wachten met een eigen smartphone, hoe beter.’ Maar als je daar pas in de tienerleeftijd mee begint laten ze je als ouder niet meer meekijken." Ze vergelijkt het met leren fietsen. "Tieners zien het niet meer zitten om op de middelbare school achterop de fiets te zitten. Met smartphones werkt dat net zo. Bij sommige tieners kun je op de tienerleeftijd nog wel meekijken. Maar bij de meesten kan dat niet meer. Op de basisschoolleeftijd lukt dat nog wel."

Acht jaar
Vleesenbeek adviseert om vroeg met de seksuele opvoeding te beginnen. "Vóór het achtste jaar. Dan hebben ze nog weinig last van hormonen en is het gesprek veel makkelijker. Als ze dan iets op school erover horen, kunnen ze dat direct plaatsen en weten ze dat ze er bij hun ouders voor terecht kunnen."

Bron: NOS
Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons