Jesse Klaver wil 'christelijk progressief' kabinet

ChristenUnie: voorrang aan de winnaars

in Christelijk Nieuws

GroenLinks wil het liefst ,,een christelijk progressief" kabinet, zei Jesse Klaver van GroenLinks na een gesprek maandag met verkenner Edith Schippers. Hij vindt dat zij breed moet kijken naar welke opties mogelijk zijn. "Ook zonder VVD", benadrukt Klaver.

Hij heeft duidelijk gemaakt dat de ongelijkheid door een volgend kabinet moet worden aangepakt. "De laagste inkomens moeten er echt het meeste op vooruit gaan ten opzichte van de hoogste inkomens." Verder moet klimaatverandering worden aangepakt en moet er een humaan vluchtelingenbeleid komen.

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma heeft eerder laten weten niets te voelen voor een christelijk progressieve coalitie.

De ChristenUnie geeft bij de zoektocht naar een nieuwe regering de voorrang aan de grootste partij en de grootste winnaars. Zij moeten op zoek naar een werkbare meerderheid, aldus lijsttrekker Gert-Jan Segers van de ChristenUnie maandag.

De VVD moet het voortouw nemen en gaan praten met PVV, CDA, D66 en GroenLinks. ,,Wij zijn geen grote winnaar'', benadrukte Segers na een gesprek met minister Edtih Schippers, die als verkenner een eerste poging doet vast te stellen wie met wie een nieuwe regering zou kunnen vormen.

De ChristenUnie wordt genoemd als mogelijke partner bij een coalitie van VVD, CDA en D66. Maar Segers zei dat hij vooralsnog geen rol voor zichzelf ziet weggelegd. ,,We hebben een bescheiden positie.''

Bron: ANP

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons