Hoe scoor jij in de liefdestest?

‘Iedereen heeft liefde nodig’

Liefde en waardering stimuleren je om jezelf van je beste kant te laten zien. Wie dit ontvangt, haalt gemakkelijker het beste uit zichzelf. Hoeveel liefde geef jij? De liefdestest maakt het zichtbaar.

Afgelopen woensdag was het biddag. Bij onze kinderen op school hadden ze een speciale viering waarbij een dominee was uitgenodigd om iets te komen vertellen. Hij had het over ‘geestelijk groeien’, en hij vroeg aan de kinderen wat ervoor zorgde dat zij groeiden. Ze noemden: eten, drinken, slapen… en één kind zei: door liefde. Door de liefde? Hoe kunnen we daar van groeien?

1. Liefde is de basis van Gods schepping

God is liefde. En Hij schiep de wereld uit liefde. Het was nooit de bedoeling dat we bang zouden zijn, of dat we vanuit schuld en schaamte zouden leven. God wilde (en wil nog steeds) dat we in zijn nabijheid zijn en dat we vanuit zijn liefde en vertrouwen leven. En God wil ons hart, onze gedachten en ons leven vullen met zijn onvoorwaardelijke Vaderliefde. Niet karig, maar juist zó overvloedig, dat we niet anders kunnen dan, wanneer we vervuld zijn van Gods liefde, die liefde weer gaan uitdelen. Wanneer wij ons uitstrekken naar zijn volmaakte liefde, oftewel wanneer we de heilige Geest erom bidden en wanneer we telkens weer de keuze maken om lief te hebben, (dus vol geduld, vol goedheid, zonder jaloezie of egoïsme…), dan gaan er zaadjes van liefde in ons hart groeien.

2. Door de liefde word je gezien

Kun je je nog herinneren dat je je zwemdiploma haalde? Hoe je, gevoed door de aandacht van je (groot)ouders aan de kant van het zwembad, op je allerbest probeerde te zwemmen? Dat doet de liefde; wanneer jij je gezien en gehoord voelt, dan ga je je uiterste best doen, je laat jezelf van je beste kant zien. Niet krampachtig of omdat het moet, maar omdat je het wíl, omdat je het leuk vindt. Of je de liefdevolle aandacht van je ouders nu wel of niet gekregen hebt, als kind is iedereen op zoek gegaan naar liefde en aandacht: ‘kijk naar me mama, kijk eens wat ik kan papa!’

En eigenlijk is het als volwassene niet anders. Want als je baas je nooit eens complimenten geeft, als je nooit eens hoort dat iemand blij is met je werk en met jou als persoon, wat gebeurt er dan? Ófwel je gaat je overdreven uitsloven, werkt veel te hard, en je bent continu gericht op prestaties en ‘scoren’, in de hoop dat je alsnog waardering krijgt. Ófwel je trekt je terug, je wordt somber en depressief en je doet helemaal niets meer. Ieder mens heeft liefde en aandacht nodig om te groeien, kleine én grote kinderen. En hoe mooi is het dan om te weten: ‘al verlaten mij vader en moeder, de HEER neemt mij liefdevol aan.’ (Psalm 27:10) God zélf ziet je en Hij geniet van wie jij bent. Dus, ook al voel je je niet gezien: ‘Doe uw werk met plezier, alsof het voor de Heer is en niet voor de mensen.’ (Efeziërs 6:7).

3. De liefde maakt ons mooiere mensen

Als je het bekende Bijbelgedeelte 1 Korintiërs 13 over de liefde leest en telkens weer herleest, dan beginnen we iets te begrijpen van de liefde zoals God die bedoelt. Ik denk regelmatig: ‘als we toch allemaal deze volmaakte liefde zouden hebben… dan zouden alle dreunende gongen en schelle cimbalen vanzelf verdwijnen uit de wereld.’

Maar ja, doe de liefdestest maar eens: schrijf de woorden uit 1 Korintiërs 13:4-7 drie keer onder elkaar op. Zet boven het eerste rijtje ‘God’, boven het tweede ‘mezelf’ en boven het derde ‘anderen’. Zet nu achter elk woord een getal van 0-5, waarbij 0 betekent: dit herken ik helemaal niet in mijzelf en 5: ja, zo ben ik altijd. Hoeveel vijfjes scoor je dan? Oftewel, hoe ‘perfect’ is jouw liefde naar God, jezelf en anderen toe?

Ja, jammer hè, mijn rijtjes zijn ook nog niet zo perfect als ik, of liever gezegd God, zou willen… Maar er is hoop! Want liefde is een vrucht van de heilige Geest en we mogen God erom bidden dat Hij ons meer en meer vult met zijn Geest en dat Hij ons meer van zijn onvoorwaardelijke Vaderliefde geeft, zodat we vanuit vertrouwen leven en de juiste keuzes zullen maken.

‘Moge de Heer uw wil en verlangen richten op de liefde voor God en de standvastige trouw aan Christus.’ (2 Tessalonicenzen 3:5)

Auteur: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons