Hoe dit debat jouw stem kan veranderen

Christelijk lijsttrekkersdebat hier te volgen via een livestream

in Christelijk Nieuws

Met nog minder dan een week tot de verkiezingen staan de lijsttrekkers van de drie grootste christelijke partijen (CDA, CU en SGP) vanavond in Ede tegenover elkaar. De partij Jezus Leeft mag niet niet meedoen. “Alleen de partijen die al in de kamer zitten zijn uitgenodigd.” Het debat is vanavond van 19:45 tot 22:00 op deze site te volgen via een livestream.

André Zwartbol presenteert samen met Gerard Beverdam het debat waar Sybrand Buma (CDA), Gert-Jan Segers (ChristenUnie) en Kees van der Staaij (SGP) aan meedoen. Hij heeft zin in het debat. "Het is een volle zaal, bijna duizend man. Ik heb het idee dat het debat steeds meer leeft. Je ziet dat de kleinere partijen zoals SGP en ChristenUnie in allerlei constructies macht krijgen. Dat betekent dat je als kiezer niet meer strategisch op een grote partij hoeft te stemmen om invloed uit te oefenen."

Voltooid leven
Zwartbol ziet uit naar de discussie over het voltooid leven. "Vanmorgen zei Mark Rutte in het Nederlands Dagblad dat hij met dit onderwerp geen haast wil maken in een volgend kabinet en dat hij er persoonlijk moeite mee heeft. Ik ben benieuwd hoe de partijen daarop reageren en of ze het zien als een handreiking." Andere onderwerpen die de revue passeren zijn duurzaamheid en de Nederlandse identiteit. "De partijen denken echt verschillend over de islam. Het is aan mij als debatleider om scherp te luisteren en op de verschillen in te zetten zodat de kiezer een goede keus kan maken."

Instituut
De partij Jezus Leeft doet niet mee omdat de partij nog niet in de kamer zit. Zwartbol: "Het debat is een traditie, bijna een instituut geworden. En sommige goede dingen moet je zo houden." Eén van die dingen die weer op het programma staat is het cabaret van Timzingt. Hij zong vorige keer het lied christenen aan de macht.

Het debat start om 19:45 en duurt tot 22:00.

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ND.nl

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons