"God is degene die mijn hand vastpakt"

Zanger Dwight Dissels over God, geloof en The Passion

“Jezus is de beste vriend die je kunt hebben,” vindt Dwight Dissels. De zanger vertolkt op Witte Donderdag de rol van zijn held in The Passion. Dat vooruitzicht maakt hem gespannen en ontspannen tegelijk. “Spannend, omdat ik voor het eerst acteer. Ontspannen, omdat ik Hem goed ken. Hij is de bron van mijn bestaan.”

“The Passion is voor mij geslaagd wanneer mensen beseffen dat Jezus niet ver weg is, maar dat Hij je als een vriend door het leven wil helpen.” De afgelopen maanden werd Dwight Dissels (35) bekend dankzij indrukwekkende optredens bij de talentenjacht The Voice of Holland, waar hij open vertelde over zijn liefde voor Jezus. “Omdat ik ook een beetje kan zingen,” vertelt hij bescheiden, “vonden de makers van The Passion mij geschikt voor de rol van Jezus.” Dwight hapte direct toe toen ze hem vroegen. “Deze kans wil ik met beide handen aangrijpen.”

Trekpleister
Het zijn hectische tijden voor Dwight. Naast zijn drukke gezinsleven – hij is getrouwd en heeft drie kinderen – gaat veel tijd op aan de repetities voor The Passion. En dan heeft hij ook nog een ‘gewone baan’. “Tussendoor werk ik als financieel analist,” legt hij uit. “Op een dag hoop ik fulltime voor de muziek te kunnen gaan, maar er zijn nu geen concrete plannen waardoor ik mijn baan kan opzeggen.”

Je deelname aan ‘The Voice’ heeft hier vast bij geholpen. Je bent nu een stuk bekender..
“Als je alleen al kijkt naar de aanvragen die binnenkomen voor interviews en optredens, heeft het tv-programma absoluut impact gehad. Zo mocht ik onlangs optreden op de Nationale Carrièrebeurs. Voorheen kwam ik daar als werkzoekende, nu sta ik er als trekpleister. Het is grappig hoe dat gaat. Mijn leven is danig veranderd.”

“Ik ging verplicht mee naar de kerk”

Vanaf het eerste moment dat je op televisie kwam, getuig je van je geloof. Gaat dat bij jou altijd zo makkelijk?
“Dat is wie ik ben. Ik ben niet iemand die anderen wil overtuigen. Maar als ze mij vragen waar ik mijn kracht vandaan haal, vertel ik ze over Jezus. Hij is degene die mijn hand vastpakt en me meeneemt op de reis van mijn leven. Jezus brengt mij naar grote hoogten en is bij me in de dalen.”

Zijn geloof had ook gevolgen voor zijn deelname aan The Voice, vertelt hij.
“Als je geen duidelijk standpunt inneemt, kun je het jezelf als christen lastig maken in de muziekwereld. We hebben afspraken gemaakt over het soort liedjes dat ik zou zingen en over de aankleding van mijn optredens. Daar zijn we samen goed uitgekomen. Als mensen weten waarvoor je staat, kunnen ze er makkelijker rekening mee houden.”

Puzzelstukjes
Over een volle agenda gesproken: eens in de twee weken maakt Dwight tijd om de tieneravond in zijn Amsterdamse gemeente Maranatha Ministries te leiden. De belangrijkste les die Dwight ‘zijn’ jongeren wil meegeven, gaat over Gods plan. “Ik vertel ze dat Gods plan voor hun leven vaststaat. Het is aan ons erop te vertrouwen dat Hij in staat is dat plan te realiseren.” Daarbij heeft God volgens Dwight wel onze hulp nodig. “Hij heeft alle materialen klaarliggen. Wij moeten ze oppakken en ermee aan de slag gaan, anders gebeurt er niets. Het is een wisselwerking.”

Hoe was je zelf als tiener?
“In ieder geval niet gelovig. Ik kom wel uit een gelovig gezin, dus ik ging verplicht mee naar de kerk. Het deed me niet veel. Tot ik op mijn 19e bij een conferentie was in Amsterdam. Daar hoorde ik gospelzanger Donnie McClurkin het nummer ‘Jesus, at the mention of Your name’ zingen. Door de boodschap die Donnie daarna deelde, vielen de puzzelstukjes op hun plek. De overtuiging dat ik Jezus nodig heb, kwam bij me binnen. Hij stond al die tijd met uitgestrekte armen op mij te wachten.”

"Dit is iets anders dan indiaantje spelen"

Indiaantje spelen
“Na mijn bekering ontdekte ik mijn gave voor zingen,” vertelt Dwight. “Ik zong in verschillende zanggroepjes en nam zanglessen om de techniek onder de knie te krijgen.” Zingen in de kerk doet hij nog steeds, maar inmiddels heeft Dwight ook op allerlei grote podia gestaan. Dat zingen komt in The Passion dus wel goed. “Wat ik spannend vind, is dat ik voor het eerst op professioneel niveau ga acteren. Ik ben goed in indiaantje spelen met mijn kinderen, maar dit is natuurlijk andere koek.” Dwight volgt dramalessen en hoopt veel te leren van zijn tegenspelers. “Daarbij helpt het dat ik een persoonlijke relatie met Jezus heb. De kennis die ik daardoor heb, wil ik in deze rol vertalen voor mensen die Hem niet kennen.”

We zitten nu in de veertigdagentijd. Beleef je deze periode anders, nu je meedoet aan ‘The Passion’?
“Ja, ik voel me meer onderdeel van het verhaal. Jezus leert mij dat ik onvoorwaardelijk van iemand moet houden. Iedereen is uniek, niemand is minder. We mogen anderen bemoedigen of versterken met de talenten en gaven die we hebben gekregen. Ik ben dankbaar dat ik dit bij The Passion mag doen.”


Dit interview is afkomstig uit EO Visie.

Tekst: Femke Taale
Beeld: Jacqueline de Haas

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons