Gemartelde ex-moslim klaagt kerk aan, maar verliest rechtszaak

Amerikaanse kerk bracht Syriër in levensgevaar na publicatie doop

in Christelijk Nieuws

Een vanuit de islam bekeerde christelijke Syriër houdt de Amerikaanse kerk waarin hij gedoopt is verantwoordelijk voor zijn marteling en mishandeling: na zijn doop plaatste de kerk zijn naam op haar website, waardoor zijn familie ontdekte dat hij christen was geworden. Kort na zijn huwelijk, twee weken later in Syrië, ontvoerden en martelden islamitische extremisten hem, en dreigden hem te onthoofden. De Amerikaanse rechtbank oordeelt echter dat de kerk niet schuldig is.

De Syriër, die om veiligheidsredenen nog altijd anoniem wil blijven, werd op 30 december 2012 gedoopt in Tulsa, Oklahoma. Met de kerkleiding sprak hij af dat zijn doop geheim zou blijven. Dit omdat het hem in groot gevaar kon brengen in zijn thuisland. Desondanks publiceerde de kerk zijn naam (zoals gebruikelijk bij een doopplechtigheid), in de wekelijkse mededelingen op de website. Toen hij twee weken later trouwde in Syrië, ontdekten zijn familieleden dat hij zich had bekeerd tot het christendom – in veel islamitische landen een halsmisdaad.

Onthoofding
Veertien dagen na de bruiloft ging het mis: hij werd ontvoerd door een oom, een neef en twee handlangers, stuk voor stuk fanatieke moslims. Zij martelden hem drie dagen lang in een kelder buiten de stad waarin hij op dat moment verbleef. Ze dreigden hem te onthoofden als hij niet terug zou keren naar de islam. Op de vierde dag namen zij hem mee naar buiten. De mannen zetten een videocamera klaar om de onthoofding vast te leggen. Na een worsteling wist hij het pistool van zijn oom te grijpen, en ontsnapte hij nadat hij zijn oom had neergeschoten.

Deze uitspraak onderstreept de vrijheid van godsdienst in Amerika.

Advocaat:

De man ontkwam met een gebroken kaak, een schotwond in zijn been en ander zwaar letsel. Omdat hij en zijn vrouw hun leven niet langer zeker waren in Syrië, vluchtten ze via Libanon en Turkije naar de Verenigde Staten. Daarbij lieten zij werk, huis en auto’s achter. 

Schadeclaim: 75.000 dollar
Twee jaar later, in 2014, besloot de man de kerk aan te klagen wegens nalatigheid. Hij vroeg om een schadeclaim van minimaal 75.000 dollar. De kerk vond het onterecht dat zij werd aangeklaagd en beriep zich op de vrijheid van godsdienst: de doop is een openbare geloofsdaad, en publicatie hierover op een website valt onder de vrijheid van godsdienst. De rechtbank was het eens met deze redenering van de kerk. De man ging daarop in hoger beroep, maar de acht rechters van het hooggerechtshof van Oklahoma hielden het eerdere vonnis in stand. 

Doodsbedreigingen
John Tucker, de advocaat van de kerk, is blij met de uitspraak. Deze onderstreept volgens hem de vrijheid van godsdienst in Amerika. De anonieme ex-moslim, die inmiddels over een Amerikaans paspoort beschikt, beraadt zich op een petitie voor herziening van het vonnis. Hij leeft dagelijks met doodsbedreigingen. Omdat hij wordt gezocht in Syrië, kan hij zijn zoon – die daar woont – niet bezoeken.

Bron: Christianity Today
Beeld: Shutterstock (afgebeelde man is niet de man in kwestie)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons