Er gaat een generatie kinderen verloren

Bijna de helft van de vluchtelingen is kind

in Christelijk Nieuws

Hulpverleners van World Vision vangen in het noorden van Irak mensen op die voor het oorlogsgeweld in Mosul gevlucht zijn. Onder hen zijn veel kinderen, die niet begrijpen wat er allemaal gebeurt.

Elke dag komt er een gestage stroom van families aan in het Debaga vluchtelingenkamp in het noorden van Irak. Dit kamp is een thuisbasis voor 30.000 Irakezen, waaronder mensen die recent Mosul ontvlucht zijn. Gezinnen die nog niet terecht kunnen in het kamp wachten in een school in de buurt. Kinderen wachten op matrassen, totdat er een tent beschikbaar komt voor hen en hun ouders.

De kinderen begrijpen het niet
Hoe nijpend deze situatie ook is, het is al beter dan de plek waar ze vandaan komen, vertelt Sabri (20 jaar). “Het is hier veiliger; er zijn minder bombardementen.” Deze moeder van vier kinderen vluchtte samen met haar gezin naar het noorden van het land op zoek naar veiligheid.

“We hebben het heel moeilijk gehad”, legt Sabri uit. “Het was het moeilijkst voor mijn kinderen: zij konden niet buiten spelen of naar school gaan. De kinderen zijn nog zo jong dat ze niet begrepen wat er gebeurde.”

Een generatie die verloren gaat
Sabri pauzeert even om een ballon op te blazen voor haar jongste zoontje. In zijn korte leven heeft hij alleen nog maar oorlog gekend.

Met de aanhoudende aanvallen op Mosul, reizen er steeds meer mensen af naar kampen als Debaga. Er zijn al veel mensen gevlucht sinds de Mosul operatie afgelopen oktober begon. Terug naar huis kunnen ze niet. Er is geen gezondheidszorg aanwezig, geen elektriciteit en geen stromend water. En hun huizen zijn met de grond gelijk gemaakt. Het ergste is nog dat bijna de helft van deze vluchtelingen kind is – een generatie kinderen die verloren gaat.

Hoop voor de toekomst
Dit realiseert Sabri zich ook: “Ik wil dat we in staan zijn om een nieuw leven op te bouwen, waarin we geld kunnen verdienen om onze kinderen naar school te sturen.” Terwijl Sabria liefdevol naar haar jongste zoon kijkt, zegt ze: “Mijn hoop voor de toekomst is dat mijn kinderen nooit meer zoiets mee zullen maken!”

* De naam van Sabri is veranderd om haar identiteit te beschermen.

Tekst: Kayla Robertson & Max Greenstein, World Vision International

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons