EO Metterdaad: Waarom doneren tegen hongersnood in Afrika?

EO-directeur Arjan Lock zag met eigen ogen hongersnood in Afrika

in Mediatips

Tegelijk met de landelijke giro 555 actie, voert ook EO Metterdaad een noodhulp-actie tegen de hongersnood in delen van Afrika en Jemen. Waarom is er een aparte christelijke noodhulpactie nodig?

EO-directeur Arjan Lock beantwoordde samen met Annemieke van de Kerk (ZOA) in een Q&A op Facebook jullie vragen over de hongersnood in Afrika.

Naast het beantwoorden van jullie vragen, gaf Arjan Lock ons ook 5 redenen waarom we als christenen een gift zouden moeten geven aan EO-Metterdaad. 

1. Waarom aan Metterdaad geven in plaats van giro 555?

"Het is gewoon goed om te geven. En dan maakt het mij niet eens zoveel uit waar je het aan overmaakt. Het gaat om noodhulp: er moet geholpen worden anders gaan er mensen dood. Persoonlijk heb ik veel vertrouwen in onze christelijke partners van Metterdaad omdat ik met eigen ogen gezien heb dat die goed werk doen. Neem een organisatie als ZOA: zij doen al jarenlang projecten in dat gebied en hebben daar langlopende contacten door de hele samenleving."

2. Er is zoveel mis in die regio. Bodemloze put?

"Het gaat om mensen zoals jij en ik. Natuurlijk zijn er genoeg redenen te bedenken waarom het mis is die we voorlopig niet veranderen: corruptie, conflicten, wanbeleid, te weinig opleiding en klimaatverandering. Maar betekent dat dat we niks hoeven te doen? Dat doet me denken aan een groep mensen die op een luxe jacht zit, terwijl naast ze een rubberbootje lek raakt en vergaat. Natuurlijk kun je zeggen: hadden ze maar een betere boot moeten kopen, of niet de zee op moeten gaan. Maar je kunt het je niet permitteren om niet te helpen!"

3. Er is genoeg geld in Afrika. Waarom lossen ze het zelf niet op?

"Ja, daar heb je gelijk in. Ik erger me ook groen en geel als ik in dat gebied ben aan hoe de plaatselijke leiders zoveel verpesten. Rijke Afrikaanse leiders zouden moeten doneren en minder in hun eigen zak moeten steken. Maar tegelijkertijd weet ik vanuit de bijbel dat er veel kwaad in de wereld is en nog even zal blijven. In Romeinen 8:22 lees ik over onze aarde die zucht en lijdt. Het kwaad is in de Hoorn van Afrika heel duidelijk zichtbaar. We moeten er alles aan doen om dat te veranderen en die leiders aan te spreken. Maar nu de nood er is, kunnen we ons daar niet achter verschuilen."

4. Iedere hongersnood is de 'ergste sinds 1945'. Hoe erg is het echt?

"Bij de vorige hongersnood, ongeveer vijf jaar geleden, was ik ook in de Hoorn van Afrika. Toen was het ook al een van de ergste rampen in decennia. Maar wat ik nu heb gezien is toch veel erger. Ik zag de radeloosheid in de ogen van de mensen die hun vee zagen sterven voor hun ogen omdat er geen water meer is. Ik volg nog elke dag het weerbericht, omdat ik weet dat zonder regen in een paar dagen al het vee dood zal zijn. Dan is de mens het volgende slachtoffer. Ik denk veel aan de mensen die ik vorige week heb ontmoet; de oude mensen en de kinderen die ik in de ogen keek en die aan het eind van hun voorraden zijn. Verschrikkelijk."

5. Is er hoop voor dit gebied?

"Ja, maar dat heeft meer met mijn geloof te maken dan met de realiteit die ik gezien heb. We moeten hoop blijven houden. Natuurlijk hoop en bid ik op een goddelijk wonder! Dat er toch opeens regen gaat vallen. In de ontmoeting met de mensen daar zie ik ook een hoopvolle verwachting. Het gebaar van geven maakt ze duidelijk dat ze niet vergeten zijn. De mensen die ik sprak zijn echt geen luie mensen die hun hand willen ophouden. Ze zouden het veel liever zelf willen doen. Gelukkig zijn er gebieden in Afrika waar het nu beter gaat dan vroeger. Maar voor dit gebied heb ik heel veel hoop nodig om te kunnen geloven dat het daar ooit beter gaat. En liefde. De liefde van het geven. Dus doe dat massaal!"

Tekst: KlaasJan Baas
Foto: Arjan Lock voor Metterdaad in Somali
land

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons