Echtpaar Sies start gaarkeuken in Rotterdam

Vier dagen per week een warme maaltijd

in Geloven

Sjaak en Clara Sies, de oprichters van de Voedselbank, starten met een nieuw initiatief: de gaarkeuken. Precieze startdatum en locatie zijn nog niet bekend, maar vooralsnog beginnen ze in de Rotterdamse wijk Feyenoord. “De nood is hoog. We beginnen liever vandaag dan morgen.”

Een gaarkeuken, dat is toch iets van de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw?
“Dat klopt. Die associatie leggen we er bewust in. Mensen die door de crisis in de problemen zijn gekomen, zijn daar ondanks de aantrekkende economie echt nog niet uit. Maar daar lijkt geen oog voor te zijn. In die zin is deze gaarkeuken een aanklacht tegen de staat. De officiële naam van dit wijkrestaurant is overigens de GVR: Grote Vriendelijke Reus, naar het gelijknamige boek van Roald Dahl. Met als ondertitel, in heel kleine letters, Gaarkeuken van Rotterdam.”

'Mensen die het zich kunnen veroorloven, mogen altijd meer betalen'

Mensen hoeven niet met een pannetje in de rij te staan?
“Beslist niet. Het idee is juist dat we er een wijkrestaurant van maken, waar bewoners van de zorginstelling waarvan we de keuken gebruiken en mensen uit de wijk gezamenlijk kunnen eten. Voor een maaltijd betaal je niet meer dan vijf euro, al mogen mensen die het zich kunnen veroorloven altijd meer betalen. Zo kunnen zij die het helemaal niet kunnen betalen, gratis mee-eten. Veertig procent van de mensen in Rotterdam zegt eenzaam te zijn. Met dit wijkrestaurant willen we de sociale cohesie in de wijk bevorderen, zodat mensen weer een kopje suiker aan hun buren durven vragen.”

Is dit initiatief uniek?
“Er bestaan wel initiatieven waarbij er eens in de zoveel tijd voor een bepaalde groep mensen wordt gekookt, maar zo groot en breed als wij dit gaan oppakken – het moet echt een ontmoetingsplek worden met minimaal vier warme maaltijden per week – is er bij mijn weten niet.”

Wegbezuinigd
Clara en haar man Sjaak kwamen eind vorig jaar op het idee van de gaarkeuken, toen ze hoorden dat veel keukens in zorginstellingen werden wegbezuinigd. Clara: “Wij dachten: daar staat dus allerlei ongebruikt materiaal waar je maaltijden mee kunt maken. Tel daarbij op dat de criteria voor de Voedselbank steeds strenger worden, waardoor veel mensen daar buiten de boot vallen en het zelf maar moeten uitzoeken. Dat is toch intriest?”
Het balletje ging rollen en het echtpaar Sies kwam met de juiste mensen in contact. “In die zin ervaren wij duidelijk leiding; het is niet een of ander wild idee van Sjaak en Clara Sies.”

'Veel mensen vallen buiten de boot; dat is toch intriest?'

Vier of vijf koks
Over de financiering maakt Clara zich geen grote zorgen. De eerste drie maanden betaalt een Rotterdams fonds de kosten, daarna moeten ze via betalende gasten en andere fondsen zien rond te komen. “En we hebben inmiddels een vrijwilligersbestand van 35 mensen, onder wie vier of vijf koks. Ik neem aan dat er nog wel meer bij komen als dit bekender wordt.”

[W] Rotterdamgaarkeuken.nl

Tekst: Mirjam Hollebrandse
Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons