Durf los te laten en wees vrij!

Wat beheerst jouw leven?

Je kunt met van alles en nog wat ongelofelijk druk zijn, waardoor je verkrampt gaat leven. Dat is even vol te houden. Het is beter om ontspannen te leven. Carianne Ros laat zien hoe je dat doet.

Kijk eens naar je handen. Zijn ze ontspannen? Of lijken ze verkrampt, alsof ze iets proberen vast te houden? Kijk eens naar je leven. Leef je vanuit vrede? Of ben je gestrest door alle ballen die je wanhopig in de lucht probeert te houden? Kijk eens naar je hart. Ben je op God gericht? Of wordt je leven bepaald door je to-do-list?

1. Haal adem en sta eens stil

Alles begon ooit met die eerste ademhaling. Adam kreeg Gods levensadem in zijn neus geblazen en toen werd hij levend. Jij haalde huilend adem toen je geboren werd. En nu nog leef je elke dag, omdat je adem haalt.

Een goede ademhaling haalt de kramp uit je lichaam. Let eens wat vaker op hóe je adem haalt. Hoog en oppervlakkig? Of rustig en diep? Op welke momenten vind je het lastig om rustig en goed te blijven ademhalen? Sta eens stil bij juist die momenten. Wat ben je op dat moment aan het doen? Waar ben je mee bezig? Wie is er bij je? Waar denk je aan? Wat staat er allemaal op je to-do-list? Is het teveel? Is het te moeilijk? Moet je samenwerken met mensen waar je niet goed mee kunt opschieten? Kom je tijd tekort? Geld? Energie? Haal eens diep adem en geef voor jezelf eens antwoord op al deze vragen. Schrijf de antwoorden op. Wat valt je op? Zijn al je bezigheden dingen waar God wil dat je mee bezig bent?

2. Leg je leven (opnieuw) in Gods handen

Maak eens een vuist en knijp je handen heel hard samen. Open ze nu en laat ze ontspannen liggen. Wat is het verschil? Hoeveel denk je dat God in jouw samengeknepen vuisten kan leggen? En hoeveel in jouw open handen?

Als jij teveel gericht bent op alles wat je moet doen, moet bereiken, moet presteren, dan loop je God voor de voeten. Kennelijk is alles wat je moet doen, belangrijker dat Hij zelf is. Jezus sprak de bekende woorden: ‘kom tot mij, allen die vermoeid en belast zijn… dan zal ik jullie rust geven.’ (Matteüs 11:28) God houdt ervan wanneer we vanuit zijn rust leven. En voor ons is het ook veel beter wanneer we dat daadwerkelijk doen. Eigenlijk is het de enige echte manier van leven: leven in overgave aan God. Want als je je leven niet in Gods handen legt, dan ben je eigenlijk aan het overleven, omdat je alles uit je eigen kracht en wijsheid moet halen. En dát is vermoeiend!

Maar toch… helaas zijn er nog steeds veel christenen die denken dat ze hun lasten en zorgen in Gods handen hebben gelegd, terwijl ze het eigenlijk stiekem weer zelf mee naar huis genomen hebben. Wat let je om je lijstje met antwoorden van punt 1 volledig aan God over te geven?

3. Voel de vrijheid

Als je je volledig op God richt, dan valt de rest vanzelf weg. Dus: nodig Hem uit. Neem de tijd om God te aanbidden, om Hem te loven, te prijzen, voor Hem te zingen. Geniet ervan om in zijn aanwezigheid te zijn. Want ófwel je focust op je problemen, je zorgen en je to-do-list, ófwel je focust op het belangrijkste in je leven: God liefhebben met héél je hart, héél je ziel en met héél je verstand. Als jij alles in Gods handen hebt gelegd, dan kun je en mag je elke dag opnieuw vanuit zijn vrijheid, vrede en rust leven. Je stemt jezelf af op God; op zijn liefde, op zijn kracht en op zijn wijsheid. Dus je bid vóórdat je iets gaat doen, je bid vóórdat je een beslissing neemt. Je bid vóórdat je naar je werk gaat, of naar die vergadering of dingen van je to-do-list gaat afwerken. En je weet: jij doet je best en God doet de rest.

Tekst: Carianne Ros

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons