‘Dit was een afschuwelijk zware bevalling’

Corien Oranje schrijft christelijk actieboek 2017: ‘Afspraak in Portugal’

in Mediatips

In de Week van het Christelijke Boek – 22 maart tot 1 april – verschijnt de 78e (!) titel van Corien Oranje: ‘Afspraak in Portugal’. Een unicum: deze novelle is haar eerste fictieboek voor volwassenen. Het was “een afschuwelijk zware bevalling”, vertelt ze over het schrijfproces. “Ik heb echt gedacht: dit kan ik niet, dit had ik nooit moeten doen.”

Maar gelukkig zette Corien Oranje (1963) door, en ligt het actieboek deze maand in de winkel. “Ik kon de BCB<cite></cite> (de Brancheorganisatie voor het Christelijke Boeken- en Muziekvak, red.) natuurlijk niet laten zitten: zij hebben me gevraagd dit boek te schrijven. Mijn twee redacteuren, Wilma Kapitein en Jan Jaap Karsten van Jongbloed, hebben me echt súper begeleid en me erdoorheen gesleept.”

Zij waren jouw ‘verloskundigen’?
Lachend: “Inderdaad! Ik heb echt gemerkt hoe ontzettend belangrijk een goede redacteur is. Voor mij als schrijfster is dit wel het afschuwelijkste wat ik heb meegemaakt. Het zwaarste wat ik ooit heb gedaan."

‘Dat heeft me heel wat hoofdbrekens gekost’

Waar zit ‘em dat in?
“Daar moet ik even heel goed over nadenken… In een kinderboek kun je afslagen nemen die je in een boek voor volwassenen niet kunt maken. Een boek als ‘Kampioen’, over de jonge, gehandicapte zwemkampioen Olivier van de Voort was best heftig om te schrijven. Maar het verhaal was er. En ik kon me heel goed inleven in de familie en de hoofdpersoon. Zo’n verhaal schrijft zichzelf, min of meer. Maar bij ‘Afspraak in Portugal’ was dat heel anders. Ik had alleen een vaag idee, en in overleg met mijn redacteuren heb ik dat een beetje uitgewerkt. Wat moet er gaan gebeuren met de hoofdpersoon? Dat heeft me heel wat hoofdbrekens gekost. Leo is een oude man, die net zijn vrouw heeft moeten begraven.”

Driving Miss Norma

Een inspiratiebron voor haar novelle vormde Driving Miss Norma op Facebook; het bijzondere verhaal over een 90-jarige vrouw. “Een dag voor de begrafenis van haar man kreeg ze te horen dat ze kanker had en meteen opgenomen moest worden,” legt Corien uit. “Dat wilde ze niet. Ze zei zoiets als: ‘Ik heb een mooi leven gehad en ik weet waar ik straks naartoe ga; I’m gonna hit the road!’ Met haar zoon en schoondochter is ze nog een jaar door Amerika getrokken in een grote bus, en vanaf allerlei plekken zette ze foto’s op Facebook – zelfs eentje vanuit een luchtballon.”

Bokkiger en hoekiger

Corien vervolgt: “Mijn hoofdpersoon is wat bokkiger en hoekiger, minder vrolijk dan deze Norma. En hij staat minder positief in het leven. Ik heb trouwens voor een wisselend vertelperspectief gekozen: Leo’s dochter, Jennifer, is de andere hoofdpersoon. Zij gelooft niet meer en heeft altijd een stroeve relatie met haar vader gehad. Als hij besluit om naar Portugal te gaan, besluit ze hem te volgen op zijn laatste reis. Ze kan hem niet alleen laten gaan.”

Was jouw uitgever blij met het resultaat?
“Ja. En ikzelf uiteindelijk ook, gelukkig. Al heb ik er enorm mee geworsteld, ik ben er echt blij mee.”

‘Met zo’n fictieverhaal voor volwassenen geef ik mezelf meer bloot’

Ik kan me voorstellen dat je, juist omdat het zo’n zware bevalling was, best een beetje bang bent voor wat recensenten ervan gaan zeggen.
“Natuurlijk ben ik daar bang voor. Want met zo’n fictieverhaal voor volwassenen geef ik mezelf meer bloot dan in mijn kinderboeken. Het is een kwetsbaar verhaal.”

In welk opzicht kwetsbaar?
“Dat zit ‘em vooral in de keuzes die Leo maakt. Hij is geen beminnelijke man, maar ik denk dat je – gaande het verhaal – hem wel beter gaat begrijpen. Je ziet zijn dochter met hem botsen. Zij is ook niet de aardigste, maar net als bij hem zit daar een verhaal achter. Het zijn mensen van wie ik zelf ben gaan houden. Voor mij zijn ze, al zijn het fictieve personages, echt gaan leven.”

Naar Portugal

“De reis die Leo en Jennifer hebben gemaakt, heb ik zelf ook gemaakt, via Google Streetview. En vorig jaar zijn we, nadat onze drie jongste zoons eindexamen hebben gedaan, naar Portugal gegaan. Toen wist ik al dat ik het verhaal daar zou situeren. Dus we hebben bepaalde locaties opgezocht die belangrijk zijn in het boek. Ik liep daar rond met het idee: ‘Hier lopen Leo en Jennifer en hier gebeuren bepaalde dingen.’ Dat hielp later bij het schrijven.”

Smaakt het naar meer, fictie schrijven voor volwassenen?
“Ja, toch wel! Ik dacht eerst: ‘Dit doe ik nooit meer!’ Maar ik zou, na deze novelle, graag nog eens een echte roman voor volwassenen schrijven. Als ik er de tijd voor kan vinden...”

Van 22 maart t/m 1 april 2017 organiseert BCB voor de 14e keer de Week van het Christelijke Boek. Boekhandels verwennen hun klanten tijdens deze campagne met ‘Afspraak in Portugal’ van Corien Oranje. Elke klant ontvangt deze novelle gratis tijdens de actieperiode, bij besteding van ten minste € 12,50 aan boeken. Daarna kost de novelle € 4,94.

Tekst: Gert-Jan Schaap

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons