Deskundige analyseert 3 kerkwebsites

Eric van den Berg geeft tops en tips

in Christelijk Nieuws

"Een mooie vormgeving en de doelen bereiken die je van tevoren opstelt." Dat zijn de ingrediënten van een goede kerkwebsite volgens Eric van den Berg. Zaterdag presenteert hij zijn boek: 'Gids voor online communicatie in de kerk'. Voor EO.nl/geloven neemt hij drie websites onder de loep.

Mozaik0318
Top: "Ik vind het een frisse, duidelijke website. Hij is ook mooi op de mobiel, dat zie je gelukkig steeds meer. Landelijk zie je dat websites vaker op mobiel worden bekeken dan via de desktop, kerken moeten daar op inspelen en dat doet Mozaiek0318 goed."
Tip: "Ze hebben wel heel veel ‘calls-to-action’, oftewel oproepen om te klikken, op de website staan: lees verder, social media, aanmelden nieuwsbrief, deelnemer worden, enzovoorts. Dat is heel veel. Uit onderzoek blijkt dat er bij bezoekers bij zoveel keuze verwarring ontstaat. Mensen weten niet meer wat ze moeten kiezen."

Protestantse Gemeente Midden Westfriesland
Top: "Het is gelijk duidelijk waar je bent. Dat zit al in de url, en het staat ook goed in beeld. Ik kwam eens de website tegen van de ‘parochie Johannes de Doper’, zonder plaatsnaam. Dan ben je wel heel intern gericht, want er zijn wel meer parochies met die naam. De duidelijkheid van PKN Midden-WestFriesland is ook goed voor zoekmachines."
Tip: "De vormgeving is dan weer een heel stuk minder. Het is de standaard vormgeving vanuit de Protestantse Kerk Nederland, maar die is wel verouderd. Dit is saai. De kerkgebouwen bovenin zijn op zich wel leuk. Maar het zijn niet de beste foto’s. Je kan je afvragen of plaatjes van kerkgebouwen een goede afspiegeling zijn van de kerk. Een kerk is meer dan een gebouw van steen, en dat zie je zo niet terugkomen."

Baptistengemeente de Rank
Top: "Het valt me op dat baptisten vaak naar buiten gericht zijn en dat zie je ook op deze website. De vormgeving is fraai, het wekt nieuwsgierigheid op.
Tip: "Niet alleen bij deze site, maar over het algemeen moeten websitebouwers méér van buiten naar binnen kunnen denken. Wat ziet een bezoeker die voor het eerst op de website komt? Het blokje over de introductiecursus staat helemaal onderaan, maar dat wil die nieuwe bezoeker juist wél weten. Dat kan dus prominenter. Volgens mij zijn het wel slimme jongens die daar zitten, misschien is het wel een idee voor hen om een online introductiecursus op te zetten?" 

Vloggers
Een goede website moet vooral mooi zijn: "Gelikt, vrolijk en goed vormgegeven." En dat de website de doelen bereikt die van tevoren zijn opgesteld. Op het gebied van trends signaleert Van den Berg een breder gebruik van Wordpress, social media, whatsapp en ook vloggen en live-streamen is in opkomst. "Ik heb al vloggers gezien die een kerkdienst nabespreken."

Eric van den Berg presenteert zijn boek: Gids voor online communicatie in de kerk zaterdag op de Kerkenbeurs in de Jaarbeurs in Utrecht. 

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: Monica Stuurop

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons