CU: meer geld voor noodhulp christelijke organisaties

"Zes miljoen van Ploumen is niet genoeg"

in Christelijk Nieuws

De 6 miljoen die minster Ploumen extra uittrekt voor het Rode Kruis is niet genoeg, dat vindt ChristenUnie-kamerlid Joël Voordewind. Hij wil meer geld voor Nederlandse en christelijke hulporganisaties. “Alleen daarmee kan je de kwetsbaarsten bereiken.”

“Je ziet dat minister Ploumen toch weer kiest voor internationale partijen, zoals de Verenigde Naties en het Rode Kruis”, aldus Voordewind. “Dat is prima, maar die bereiken niet de uithoeken en de meest kwetsbaren. Je moet de hulp aanvullen met Nederlandse hulporganisaties, die komen waar de VN niet komen.” Hij is blij met steun van andere partijen. “Uit het overleg vanmorgen bleek een breed draagvlak om meer te doen dan wat er tot nu toe is gedaan. Alleen de VVD was terughoudend.”

Bang voor discriminatie
Voordewind pleit voor 15 miljoen euro extra voor de Dutch Relief Alliance. Dit zijn twaalf samenwerkende Nederlandse organisaties waaronder christelijke zoals ZOA, Tear en Dorcas. “Het is belangrijk dat ook zij hun partners bereiken, met name kerkelijke partners in Zuid-Soedan. Zij kunnen mensen bereiken via de lokale kerken. Steun voor de Verenigde Naties is prima, maar in VN-kampen zoals bijvoorbeeld in Zuid-Turkije zitten vrijwel geen christenen. Christenen schuilen in kloosters, bang voor discriminatie door andere groeperingen. VN-gelden bereiken die kloosters niet. Die moet je dus met lokale partners bereiken zoals de Nederlandse hulporganisaties doen.”

Dinsdag is het kamerdebat over de noodhulp voor de ramp in Afrika. De nationale actie van giro555 leverde gisteren een bedrag van ruim 30 miljoen op.

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons