Christelijke partijen vinden elkaar in ‘rustig debat’

Meer onrust buiten dan in de zaal

in Christelijk Nieuws

Het debat tussen de christelijke lijsttrekkers donderdagavond in Ede is rustig verlopen. Niet alleen de dreiging van buiten – die de inzet van gewapende agenten noodzakelijk maakte – bleek mee te vallen, ook het vuurwerk in het debat zelf bleef uit. De verhouding tussen de drie christelijke partijen lijkt beter dan ooit.

Fusie
De partijen vielen elkaar nog net niet snikkend in de armen, maar men wil dicht bij elkaar in de buurt blijven, zo viel op en tussen de regels te beluisteren. “De verhoudingen zijn nu zó goed, dat ik uitzie naar de samenwerking na 15 maart”, zei ChristenUnie-lijsttrekker Gert-Jan Segers. De leider van het CDA, Sybrand Buma, was lovend over zijn twee kleinere christelijke broeders: “De bijdrage van CU en SGP aan het land de afgelopen jaren is heel groot. Nederland kan meer ChristenUnie en SGP gebruiken!” Mocht Buma de nieuwe minister-president worden (“Dat zou zomaar kunnen”) zal hij deze twee partijen dan ook niet vergeten bij de kabinetsformatie.
Op de vraag of de drie partijen kunnen fuseren, reageerde SGP-leider Van der Staaij gevat: “De SGP is de oudste politieke partij van Nederland. Wij hebben nooit begrepen waarom er na ons nog andere christelijke partijen zijn opgericht.”

Islam
Gert-Jan Segers had wel een stevige boodschap voor Kees van der Staaij naar aanleiding van het SGP-manifest over de Islam in Nederland: “De SGP moet stoppen met klein grut en pesterijen tegen de Islam, zoals het verbod op gebedsoproepen vanaf minaretten. Dat is niet dienstbaar aan de strijd tegen het Jihadisme, onze ideologische vijand.” Van der Staaij vindt echter dat je niet zo’n scherpe grens kunt trekken tussen Jihadisme en gematigde moslims. “Daarom moeten we klare wijn schenken. Vrijheid mag niet gebruikt worden om onze vrijheid in te perken of te vernietigen. Stel je voor: christenen die gevlucht zijn uit moslimlanden horen hier het Allahu Akhbar over onze straten schallen. Dat hoeven we niet normaal te vinden.”

Israël
Als het gaat om de staat Israël trekken de twee kleine partijen echter gebroederlijk op tegen het CDA. Buma wil Israël er op aanspreken dat (Palestijnse) christenen op de Westelijke Jordaanoever beter behandeld moeten worden. Ten onrechte worden ze nu vaak net zo beroerd behandeld als radicale Palestijnse terroristen die daar wonen. “Buma moet niet teveel naar de heer Van Agt luisteren”, bijt Van der Staaij hem toe. “Er zijn al zoveel landen kritisch op Israël, terwijl zij het beter doen dan de hun omringende landen. Laten wij nou pal achter Israël blijven staan.”

Voltooid leven
Het verschil in benadering was het sterkst voelbaar bij het vraagstuk over ‘voltooid leven’. Weliswaar zijn de drie partijen het inhoudelijk volledig eens dat er géén wet moet komen die het mogelijk maakt dat mensen die het gevoel hebben dat hun leven ‘voltooid’ is een eind aan hun leven kunnen maken. Maar waar SGP en ChristenUnie daar een ‘breekpunt’ van willen maken bij een eventuele kabinetsdeelname, geeft het CDA aan dat ze het inhoudelijke gesprek hierover willen voeren om breed draagvlak te krijgen. “We kunnen met z’n drieën stoer zeggen dat we tegen zijn. Maar een initiatiefwet vanuit de kamer is een vrije kwestie. Dat kunnen wij niet tegenhouden. Dit debat kunnen we alleen op de inhoud winnen.”

Tekst: KlaasJan Baas
Foto: ANP

Bekijk hier het hele lijsttrekkersdebat

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons