China spioneert met camera’s in kerken

Bas Plaisier: “Kerk bloeit tegen de verdrukking in”

in Christelijk Nieuws

De vrijheid van christenen in China staat verder onder druk. Na het weghalen van meer dan 1700 kruisen van kerkdaken en controle op preken en christelijke boeken wil de communistische overheid in de christelijke provincie Zhejiang voor het eind van deze maand camera’s ophangen in kerken. Volgens Bas Plaisier past dit in het beleid van China van de laatste jaren: "Ze kunnen niet uitstaan dat er meer leden van kerken dan van de communistische partij zijn."

Volgens de katholieke nieuwswebsite Ucanews krijgen katholieke en protestante kerken te maken met dit cameratoezicht. Behalve de ‘openlijke’ kerken moeten ook de ‘ondergrondse’ (huis-)kerken de camera’s dulden. Het plaatsen van de camera’s is volgens de overheid nodig om de ‘orde te handhaven’.

Verzet
Kerken weten niet goed hoe ze op de installatie van camera’s moeten reageren, zegt pastoor Franciscus tegen Ucanews: “Sommigen zijn boos en anderen onverschillig. Ze weten niet of ze zich hier zorgen over moeten maken.” Er is ook verzet: een kerk in Wenzhou haalde de geïnstalleerde camera’s weg.

Onderhandelen
Kerkelijke voorgangers verspreiden een bericht onder de gelovigen om niet te accepteren dat er camera’s in de kerkzaal worden opgehangen. Men adviseert om met wijsheid te onderhandelen met de ambtenaren die de camera’s plaatsen. In een aantal gevallen is overeengekomen dat er ‘alleen maar’ een camera bij de ingang wordt geplaatst.

Greep
Voor kenner van de Chinese kerk en oud-PKN-scriba (2004-2008) Bas Plaisier is het ophangen van camera’s in kerken “een heel nieuwe ontwikkeling. Ik had er nog niet eerder van gehoord. Maar het past in een ontwikkeling waarbij de overheid steeds meer greep wil krijgen op de christenen. Sinds een half jaar is er een wet van kracht dat beter in kaart moet worden gebracht of wat er gebeurt in de kerken wel in overeenstemming is met de richtlijn van de communistische partij.” Voorzover Plaisier heeft kunnen nagaan klopt het nieuwsbericht: "Het is een betrouwbare website en het werd ook getwitterd door NOS-correspondent Marieke de Vries."

Eigen ogen
Van 2010 tot 2013 was Plaisier docent missiologie in Hongkong. Zowel voor als na die tijd verdiepte hij zich in de ontwikkeling van het christendom in China. Daartoe bezocht hij regelmatig kerken in heel China. Twee jaar geleden nog was hij in de gewraakte provincie Zhejiang, ten zuiden van Shanghai. “Ik heb met eigen ogen gezien wat de gevolgen zijn van de toenemende repressie in dit deel van China. Kruisen zijn van de kerken verwijderd. Er is meer controle op preken en boekuitgaven. Maar desondanks bloeit de christelijke gemeenschap.”

Persoonsverheerlijking
Juist die bloei van de christelijke kerken is president Xi Jinping een doorn in het oog. “Hij baalt van het religieus reveil in China. Er zijn meer christenen dan leden van de communistische partij. En dat terwijl hij juist meer aanstuurt op persoonsverheerlijking zoals tijdens Mao.  Daarom worden de touwtjes stevig aangetrokken.”

Tekst: KlaasJan Baas
Beeld: ANPfoto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons