China: 336 miljoen baby’s geaborteerd sinds 1971

Veel “gedwongen” abortussen en sterilisaties

in Christelijk Nieuws

Uit nieuwe statistieken van het Chinese ministerie van Gezondheid blijkt dat er sinds 1971 maar liefst 336 miljoen abortussen zijn uitgevoerd in het Aziatische land. In veel gevallen zou het daarbij gaan om gedwongen abortussen. Dat melden diverse nieuwsmedia.

Hierover schrijven onder meer de Financial Times en de website Christianheadlines.com. Volgens de Amerikaanse organisatie The Gospel Coalition ging het daarbij vaak om “gedwongen” abortussen. Bovendien zouden er vanaf 1971 ook nog eens 196 miljoen sterilisaties zijn uitgevoerd, eveneens vooral in het kader van de beruchte eenkindpolitiek (sinds 2015 is een tweekindpolitiek van kracht).

De tien dodelijkste oorlogen

The Gospel Coalition, in 2005 opgericht door de invloedrijke Amerikaanse predikanten/theologen Tim Keller en D.A. (Don) Carson, wijst erop dat dit aantal van 336 miljoen hoger is dan het totale aantal mensen dat is omgekomen tijdens de tien dodelijkste oorlogen uit de wereldgeschiedenis ("gebaseerd op de hoogste schattingen"):

·      Tweede Wereldoorlog (72 miljoen)

·      Eerste Wereldoorlog (65 miljoen)

·      De Mongoolse verovering (60 miljoen)

·      De An Lushan Rebellie (36 miljoen)

·      De Taiping Rebellie (30 miljoen)

·      De oorlog tussen de Qing- en de Ming-dynastie (25 miljoen)

·      De veroveringsoorlogen van Timoer (20 miljoen)

·      De Dungan-opstand (12 miljoen)

·      De Russische burgeroorlog (9 miljoen)

·      De tweede Congolese Oorlog (5,4 miljoen)

In 1971 nam China de eerste maatregelen om de bevolkingsgroei tegen te gaan. Hierop kwam wereldwijd veel kritiek. Op dit moment telt de Aziatische grootmacht bijna 1,4 miljard inwoners.

Tekst: Gert-Jan Schaap
Beeld: Carol Schaffer (Flickr)

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons