Campagne op televisie

Blog van Tijs van den Brink: campagne op televisie

in Christelijk Nieuws

De verkiezingscampagne zit er (bijna) op, als u deze column leest. Op het moment dat ik deze column schrijf, zijn de verkiezingen nog een week weg. In de campagne tot nu toe waren er twee momenten die er voor mij als televisiemaker (en -kijker) uitsprongen.

Bij Nieuwsuur, dat de verkiezingscampagne overigens uitstekend verslaat, zat een man die aan D66-leider Pechtold vertelde dat hij niet langer wilde leven. D66 diende onlangs een wetsvoorstel in, waarin het mogelijk wordt om boven je 75e hulp te krijgen bij zelfdoding, maar deze man was pas 57. Pechtold moest live en onvoorbereid reageren op een zeer ingrijpende vraag. “Waarom mag ik van u niet dood?” vroeg deze man eigenlijk. Dat is sowieso al een enorm grote vraag, maar als die ook nog eens live op televisie wordt gesteld, lijkt mij dat er wat misgaat. Iedere arts zou uitgebreid met deze man in gesprek gaan met de vraag wat er loos is, maar die gelegenheid had Pechtold niet. En dus kon Pechtold niet anders dan bijna ter plekke de leeftijdgrens uit z’n wetsvoorstel halen.

Mijn ervaring is dat televisiegesprekken tussen mensen die bijvoorbeeld zelf euthanasie willen en mensen die daar op tegen zijn, altijd eindigen in sympathie voor de persoon die euthanasie wil. Je moet wel een bruut zijn, als je zo iemand weigert. Wie ben jij dan wel om mij te zeggen dat ik dat niet mag? Onethisch is een groot woord, maar onwenselijk vind ik het zeker wel.

In het programma Pauw en Jinek gebeurde vorige week iets wat erop leek: VVD-leider Mark Rutte werd geconfronteerd met een heleboel boze Groningers. De situatie was niet vergelijkbaar, maar toch voelde het een beetje hetzelfde. Had Rutte een faire kans? Ik denk het niet. Als je in je eentje moet opboksen tegen zo veel boze mensen, ga je het niet winnen. Toch vind ik deze situatie anders dan die bij Nieuwsuur. De Groningers zijn terecht boos op ‘Den Haag’. De rechter heeft uitgesproken dat de staat onrechtmatig heeft gehandeld door de gaswinning niet eerder terug te schroeven. Dus onethisch zou ik de confrontatie niet willen noemen, onwenselijk eigenlijk ook niet. Ongemakkelijk wel. En niet zo informatief.

Ik zou het interessanter vinden als een of twee Groningers aan tafel in gesprek zouden gaan met Rutte. Waarbij ze elkaar echt de nieren hadden kunnen proeven.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons