Bisschop: 'Westminster Abbey was plek van hoop na aanslag'

Meer dan duizend mensen opgevangen in Engelse kerk

in Christelijk Nieuws

"Een schuilplaats en een plek van genade en hoop." Zo omschreef de bisschop van Leeds vandaag de Westminster Abbey. Na de aanslag werden daar gisteren toeristen en werknemers van het Brits parlement opgevangen. De aanslag kostte vier mensen het leven en zeker veertig mensen zijn gewond geraakt.

Nick Baines stond op het punt het gebed te leiden in Westminster Palace. Een collega kwam binnen en zei dat er buiten was geschoten. Vijf uur lang werden ze van plek naar plek gestuurd, ze eindigden in Westminster Abbey. Daar werden meer dan duizend mensen opgevangen. "Terwijl buiten de mensheid zich van zijn slechtste kant liet zien, toonde binnen in de Abbey de samenleving zich op zijn mooist", zo zei de bisschop. "Britse leden van het parlement bewaarden rust en kalmte. Ze zorgden voor de bezoekers, waaronder groepen schoolkinderen. De Abbey was misschien wel de beste plek waar we konden zijn. Het was niet alleen een schuilplaats en een plek van genade, maar ook een plek van hoop."

Kracht van genade
In de lange uren van wachten las Baines in de Psalmen. "De psalmisten waren niet onbekend met gewelddadigheden. Ze wisten hoe het was om een doelwit te zijn, maar ze kenden ook de kracht van genade, liefde en hoop. Dat spiegelt aan waar wij als parlementsleden gisteren getuige van waren."

Diep geschokt
Justin Welby, leider van de Church of England, zei "diep geschokt en intens verdrietig" te zijn na de aanslag, waar meer dan veertig mensen gewond bij raakten. De politie ontmoet later vandaag alle religieuze leiders. Om zes uur vanavond is er op Trafalgar Square een herdenking.

Geestelijke steun
Het Billy Graham Rapid Response Team stuurde een dominee naar Londen en zoekt contact met de lokale kerk om steun te bieden. Een jaar geleden werd dezelfde dominee naar Brussel gestuurd naar aanleiding van de aanslagen aldaar. "Een incident zoals deze zorgt voor een onveilig gevoel", aldus Jack Munday, directeur van de organisatie. "We hebben al verschillende dominees gevonden die beschikbaar zijn om emotionele en geestelijke steun te bieden."

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons