Baas mag hoofddoek op werkvloer verbieden

Uitspraak Europees Hof van Justitie

in Christelijk Nieuws

Werkgevers mogen hun personeel verbieden een hoofddoek of ander religieus symbool te dragen. Dat heeft het Europees Hof van Justitie bepaald.

Een vrouw in België was naar het hof gestapt, omdat haar werkgever, beveiligingsbedrijf G4S, haar had gevraagd geen hoofddoek meer te dragen. Ze weigerde dat en voor G4S was dat in 2006 reden om haar te ontslaan.
Ook een Franse vrouw die op haar werk een hoofddoek wilde dragen had een zaak aangespannen. Het Europees Hof van Justitie zegt nu dat bedrijven het personeel mogen opdragen neutrale kleding te dragen. De uitspraak geldt niet alleen voor hoofddoeken, maar voor alle religieuze, filosofische en politieke symbolen. 

Vastgelegd in bedrijfsreglement
Voorwaarde is wel dat een bedrijf het in een bedrijfsreglement moet hebben vastgelegd. In dat geval is er volgens het hof geen sprake van discriminatie. Is er geen reglement en een werkgever komt tegemoet aan de wens van een klant die niet door iemand met een hoofddoek wil worden geholpen, dan maakt hij zich wel schuldig aan discriminatie.

Neutraliteit en onafhankelijkheid
Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens in Nederland, keek uit naar de uitspraak. Volgens haar moest het hof twee belangrijke rechten tegen elkaar afwegen. "Het gaat aan de ene kant om het recht van gelijke behandeling en aan de andere kant het recht van bedrijven om de neutraliteit en onafhankelijkheid van het bedrijf vorm te geven," zo zei ze tegen de NOS.
Het College oordeelde eerder in Nederland dat een griffier van een rechtbank wel het recht had om een hoofddoek te dragen tijdens haar werk.

Beeld: Shutterstock

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons