Anita Delhaas te gast in ‘Andries’

Strijder voor menselijke waardigheid

in Mediatips

Anita Delhaas begint haar maatschappelijke carrière in de toerismesector. Tot ze de ellende ziet waarin veel Haïtianen leven. Het leidt tot een carrièreswitch, en nu is ze directeur van International Justice Mission. Ze vertelt hierover in het programma Andries.

"God, wilt U mij gebruiken?" bidt Anita, als ze de krottenwijken en de belabberde leefomstandigheden van veel mensen in Haïti ziet. Het grijpt haar aan. Als ze vervolgens solliciteert bij World Vision Nederland, wordt ze aangenomen. Anita werkt daar net een maand, als de directeur vertrekt. Omdat het bestuur geen andere kandidaat voor de functie heeft, krijgt Anita de vraag of zij het als directeur wil proberen. Ze stemt ermee in en vervult die functie maar liefst negen jaar.

Vluchtelingenhulp in Libanon

In 2011 wordt Anita directeur van World Vision Libanon, waar ze met een grote vluchtelingenstroom geconfronteerd wordt. Hulpverleningsorganisaties bieden op dat moment onderdak aan 5000 vluchtelingen, en vrezen dat dit het maximale aantal is dat ze aankunnen. Maar het pakt anders uit. Er komen meer vluchtelingen, maar de hulp stagneert niet: er worden juist meer fondsen geworven. Om logistieke problemen in de hulpverlening te voorkomen, krijgen de vluchtelingen een soort creditcard, waarop maandelijks een klein bedrag bijgeschreven wordt. “Daardoor kunnen deze mensen zelf naar de lokale winkels om boodschappen te doen. Het is een heel andere manier van hulpverlening, waarmee je mensen een stukje waardigheid geeft,” licht Anita toe.

International Justice Mission

Sinds oktober 2017 is Anita directeur van International Justice Mission (IJM), een organisatie die zich inzet voor slachtoffers van mensenhandel en moderne slavernij. “We zien dat het werkt. In landen als Cambodja en de Filippijnen zijn – in samenwerking met de overheid – diverse criminelen opgesloten. Dat schrikt andere criminelen af. Zij kiezen er dan liever voor om op een alternatieve manier geld te verdienen."
IJM helpt ook om het recht te handhaven. Anita: “Laatst was ik in een land waar het wetboek nog niet in de lokale taal beschikbaar was. De politie kende een aantal wetten dus nog niet. We hebben zo’n wetboek in de lokale taal laten vertalen, zodat politie en rechters het nu wel kunnen lezen.”

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons