Actiegroep #WeGaanZeHalen verliest kort geding

Jan Wolsheimer: "Uitspraak is een lachertje"

in Christelijk Nieuws

Hoewel de Nederlandse staat nog lang niet de beloofde achtduizend vluchtelingen heeft opgenomen, hoeft zij nu niet meer actie te ondernemen. Nederland heeft nog tot september de tijd om aan zijn verplichtingen te voldoen, oordeelt de rechter. Actievoerder Jan Wolsheimer noemt de uitspraak humaan gezien een lachtertje.

"Ontzettend jammer", reageert dominee Jan Wolsheimer op de uitslag. "Dit is in juridische zin misschien een juiste uitspraak, maar in humane zin is het een lachertje. Het is een feit dat er deze winter vluchtelingen in Griekenland zijn gestorven."

Hoger beroep
De actiegroep is strijdbaar en gaat in hoger beroep. "Ik denk dat dat goed is," zegt Wolsheimer, "het is belangrijk om dit soort dingen in het zicht van de burger te houden. Zelfs al zou dat hogere beroep tot dezelfde uitslag leiden, is het humaan gezien wel belangrijk."

Zelf halen 
Jan Wolsheimer reed in november mee met een stoet van honderden auto's naar het Binnenhof. De boodschap was: als de overheid het niet doet, gaan we ze zelf halen. "Maar als je ze zelf gaat halen, ben je juridisch gezien een mensensmokkelaar. Dat is de reden dat de stichting heeft gezegd: we proberen het eerst via de legale weg."

Tekst: Jonathan Bergmann
Beeld: ANP Foto

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons