400 scholen nemen deel aan de week van Hoop

Hoop als antwoord op verharding in de samenleving

in Christelijk Nieuws

Verus, de vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs, heeft deze week uitgeroepen tot de week van Hoop. Met dit initiatief wil deze organisatie een positieve beweging op gang brengen.

Ruim 100.000 leerlingen van meer dan 400 scholen in heel Nederland nemen deze week deel aan de Week van de Hoop. Zij vragen daarmee aandacht voor de hoopvolle dingen die iedere dag gebeuren in het onderwijs: juist in een tijd waarin angst, polarisatie en verharding in de samenleving overheersen. De Week van de Hoop wordt georganiseerd door Verus, vereniging voor katholiek en christelijk onderwijs.

Het startschot voor deze week werd op het binnenhof in Den Haag gegeven. Een groep leerlingen vormde het het woord "Hoop".

“Goed onderwijs is de basis voor een hoopvolle samenleving”, aldus Wim Kuiper, voorzitter van Verus. “Er is veel maatschappelijke onrust en verdeeldheid in Nederland, en soms lijkt het alsof weinig ons nog samenbindt. Tegelijk maken we op onze scholen elke dag mee hoe leerlingen en docenten moeilijke situaties veranderen in hoopvolle momenten. Dat laten we graag zien aan Nederland, dus daar zetten we deze week vol de schijnwerpers op.”

Roeping
Met de actie wil Verus ook laten zien hoe mooi het vak van docent is, zegt Kuiper. “Docenten zijn hoop-ambassadeurs: zij spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van onze kinderen. Maar veel leraren haken momenteel af, omdat ze verzanden in bureaucratie en administratie. En omdat de nadruk in het onderwijs teveel ligt op economisch succes en leerprestaties. Docenten worden ten diepste echter gedreven door hoop en idealen.”

De politiek zou leraren daarbij moeten ondersteunen, vindt Verus, door ze niet te belasten met overbodige regelgeving die hen weghoudt bij hun roeping. “Juist nu het onderwijs te kampen heeft met een lerarentekort zou hier aandacht voor moeten zijn. Helaas is onderwijs als thema onderbelicht gebleven tijdens de verkiezingscampagnes en debatten. Hier ligt een opdracht voor het nieuwe kabinet.”

Hoop in de klas
Voor de Week van de Hoop is een speciale ‘Ik Heb Hoop’-app ontwikkeld, met diverse op maat gemaakte lespakketten. Zo bedenken basisschoolleerlingen hoopvolle ideeën voor problemen in de wereld om hen heen, leren leerlingen in het voortgezet onderwijs hoe je in moeilijke situaties toch hoop kunt hebben, en gaan studenten in het mbo en hbo aan de hand van een talkshow met elkaar in gesprek over hoop.

Al het lesmateriaal is te vinden op de themasite www.ikhebhoop.nl. Ook is hier een ‘Wall of Hoop’ ingericht, waar alle deelnemende leerlingen hun eigen video’s met hoopvolle verhalen en ideeën kunnen delen.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons