Weigeren van ‘religieuze’ pasfoto mag

‘Het geloof van de Kerk van het Spaghettimonster is niet serieus’

in Christelijk Nieuws

Een volgeling van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, een pastafari, kreeg van de rechter geen vergiet, maar de kous op de kop. Hij mag geen vergiet dragen op de pasfoto van zijn rijbewijs.

Een lid van de Kerk van het Vliegend Spaghettimonster, die in februari 2016 zijn rijbewijs wilde verlengen, stuurde bij zijn aanvraag een pasfoto mee waarop hij met een vergiet op zijn hoofd was afgebeeld. Volgens zijn geloof zou hij dit als hoofddeksel moeten dragen.

De burgemeester van Eindhoven meldde de aanvrager kort daarop dat het verzoek niet in behandeling genomen zou worden. De aanvrager tekende hier bezwaar tegen aan. Toen de burgemeester zijn protest afwees, ging de man naar de rechter om zijn gelijk te halen.

Gisteren deed de rechter uitspraak in deze zaak. Hij gaf de Eindhovense burgemeester gelijk. Het rijbewijs van de betreffende kerkganger was op het moment van de aanvraag nog ruim anderhalf jaar geldig. De wet geeft geen ruimte om het rijbewijs zo lang van tevoren te verlengen. Dat gaf de rechter formele redenen om de eis van de man af te wijzen.

Spaghettigeloof is niet serieus
Over de stelling van de aanvrager dat hij volgens zijn geloof een vergiet op zijn hoofd zou moeten zou moeten dragen, had de rechter ook een duidelijke mening. De leer van de Kerk van de Spaghettimonster is volgens de maatstaf die het Europese Hof van de Mens hanteert niet serieus genoeg om als godsdienst of levensbeschouwing erkend te kunnen worden. Dat de betreffende man niet in staat was om in de rechtbank zelf antwoord te geven op vragen over zijn geloof, maakte de zaak er voor hem ook niet sterker op.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons