"Wat moet ik met de geloofstwijfel van mijn tieners?"

4 tips van jongerenwerker Corjan Matsinger

'Ik heb twee zonen van 15 en 17 jaar, die het laatste halfjaar alles in twijfel trekken rond de Bijbel en het geloof. Ik schrik van de fundamentele vragen die ze stellen en merk dat ik het lastig vind om goede antwoorden te geven. Sterker nog, van sommige opmerkingen ga ik zelf eigenlijk ook best wel twijfelen'.

Van harte! Jouw tieners denken na en voelen zich bij jou veilig genoeg hun twijfels te uiten – ook al wordt het soms heel confronterend of uitdagend gebracht. Jouw tieners nemen niet alles klakkeloos aan van een ander. Wees trots op het feit dat ze kritische vragen durven te stellen over het geloof. Daag ze uit om vanuit deze scherpe vragen tot eigen doordachte antwoorden te komen. Ik zie twijfel als een soort geestelijke groeipijn, een teken van de geloofsgroei die iemand beleeft. Twijfel is een uitnodiging voor jong en oud om (verder) te groeien in het geloof. Probeer te genieten van deze periode door het stellen van goede open vragen. 

Trampolinespringen 
Kortom, laat je niet verleiden om gelijk een discussie aan te gaan. Zie de geloofsgesprekken met je tieners als trampoline-springen. In dit beeld zijn de waarheden van het geloof de veren van de trampoline. Geloof me, die eeuwenoude waarheden van het geloof kunnen best een stootje hebben. Durf te geloven in de veerkracht van het geloof en geniet van het samen springen. Het zou zomaar kunnen dat je zelf een salto maakt, nieuwe inzichten opdoet en verder komt in je eigen geloof. Wat doe je als je de trampoline op gaat? Precies, je trekt je schoenen uit. Want de grond waarop je staat (of springt), kon weleens heilig zijn! 

"Als je op de vraag van je tiener een wedervraag kunt stellen, heeft dit voorrang op een antwoord

Uitspraak van een rabbijn

4 tips:

1. Denk aan Nikodemus, een twijfelaar die groeide en niet veel later uitkwam voor zijn geloof. Stel dat hij zijn twijfels niet had geuit tijdens dat nachtelijke bezoek. Dan zouden wij ook flink wat antwoorden missen.
2. Realiseer je: iedereen twijfelt, niet alleen christenen. Twijfelen hoort als het ware bij goed nadenken en is daarom positief. De verschillende hersenhelften zijn met elkaar in overleg om tot een goede keuze te komen.
3. Tieners komen in een nieuwe fase van hun denken. Abstracte begrippen en symbolische betekenissen van dingen worden duidelijker. In sommige gevallen stellen tieners pittige vragen, om vervolgens zelf een goed bedacht antwoord te kunnen etaleren dat past bij hun ontwikkeling. Creëer ruimte om hun eigen wereldbeeld op te bouwen. Geef hun complimenten en stel vragen, waardoor ze verder komen in hun groeiproces. 

4. Wees ontspannen. Je hoeft niet overal een antwoord op te weten. Schrijf eens op over welke dingen jullie twijfelen in het geloof en bespreek je twijfels in alle eerlijkheid. Stel elkaar alleen verdiepingsvragen; antwoorden zijn nu even verboden!

Leestip:

Het voordeel van de twijfel, Reinier Sonneveld & Corjan Matsinger, uitgeverij Buijten & Schipperheijn.
Bij dit boekje horen negen korte YouTube-filmpjes die gaan over verschillende thema’s rond twijfel en geloof.

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons