Waarom ik het ‘christelijke cultuur-manifest’ heb ondertekend

“Prachtig als politici op Jezus willen lijken”

Politici die ‘flirten met de christelijke cultuur’ voor politiek gewin? Een groep christenen kon het niet langer aanhoren en stelde een manifest op, waarin ze politici oproepen daarmee te stoppen. EO Geloven-hoofdredacteur Marco van der Straten legt uit waarom hij het ‘christelijke cultuur-manifest’ heeft ondertekend: “De grondlegger van het christendom was niet van de loze verkiezingsbeloften.”

In 2013 bezocht ik christenen in Egypte, vlak na de aanslagen op kerken door radicale moslims. Vorig jaar was ik in Noord-Irak, om verslag te doen van de situatie van vluchtelingen uit Irak en Syrië. Ik sprak er veel mensen die moesten vluchten voor het geweld van IS: christenen én moslims.

Het viel me op dat bijna alle christenen die ik sprak waarschuwden om niet naïef te zijn bij het toelaten van moslims in Europa: ‘Uiteindelijk willen ze jullie overheersen.’ Ik herken me in de verlegenheid van EO-collega Tineke van der Velde, die onlangs in hetzelfde gebied was en ook daar doorlopend werd gewaarschuwd dat de islam uiteindelijk geen vrede kent. Ja, we hebben als christenen de plicht om mensen in nood gastvrij bij te staan, ook als dat onszelf iets kost. En inderdaad, er is onvrede in ons land en de woorden van christenen uit Irak en Syrië echoën na… hoe moet het verder?

"Politici die in Jezus’ spiegel willen kijken, kunnen we niet genoeg hebben"

Hete hoofden, koude harten
Er zijn geen snelle, goedkope antwoorden. Ik geloof in de onvoorwaardelijke liefde die Jezus Christus ons leerde. In delen met anderen van wat we hebben gekregen, in het liefhebben van onze vijanden. Ik geloof ook dat we niet naïef hoeven te zijn en dat we onze ogen niet moeten sluiten voor de dreiging van radicale moslims. Maar er is momenteel onrust in onze samenleving en het kan zo maar gebeuren dat we tegenover elkaar komen te staan, dat we alleen maar polariserend bezig zijn. Als we stoppen met luisteren, met echt proberen te begrijpen waar iemand voor staat, dan rest er niets dan hete hoofden en koude harten. In EO-Visie proberen we daarom ook te luisteren naar wat anderen te zeggen hebben, ook als hun mening afwijkt van waar we als christenen voor staan.

Op Jezus lijken?
Het appèl van Alain Verheij heb ik ondertekend, omdat de kern van zijn betoog me uit het hart gegrepen is (ook al lezen sommigen er ten onrechte politieke statements in over ‘iedereen onbegrensd binnenlaten’). Het is prachtig als politici op Jezus willen lijken, ik juich het van harte toe. Maar niet als loze retoriek, niet met holle frasen over de joods-christelijke cultuur, wat dat dan ook mag zijn. Politici die in Jezus’ spiegel willen kijken, kunnen we niet genoeg hebben. En niet alleen politici natuurlijk, ikzelf en anderen evenzeer. Dat maakt nederig en kwetsbaar.

Maar weet ook wat je doet, want als je Zijn voorbeeld volgt, dan vraagt dat nogal wat. De grondlegger van het christendom was niet van de loze verkiezingsbeloften. Hij ging tot het uiterste, trok fel van leer tegen schijnheiligheid en zette heersende denkbeelden radicaal op z’n kop. Maar het grootst was Jezus toen Hij ervoor koos om te zwijgen. Hij schreeuwde niet, toen Hij werd bespot en geslagen. Hij nam op Golgotha alles op zijn schouders. Drie dagen later had Hij toch het laatste woord. Ik kijk nog eens voorzichtig in zijn spiegel en probeer te luisteren. Misschien is het een klein, hoopvol begin.

Tekst: Marco van der Straten

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons