Waarom Amerikanen van de amish houden

"Satan is zó druk bezig om ons te verleiden"

Romans waarin amish een hoofdrol spelen, gaan in christelijk Nederland als zoete broodjes over de toonbank. De verhalen over deze traditionele protestanten spreken tot de verbeelding. In het uitgestrekte Nebraska stuitten Visie-redacteur Maarten Nota en fotograaf Ruben Timman op een kleine gemeenschap amish en maakten deze bijzondere reportage.

Een EO-team met Visie-redacteur Maarten Nota, fotograaf Ruben Timman, radio-verslaggever KlaasJan Baas en de Amerikaan John Elliott trokken afgelopen najaar over de Amerikaanse Biblebelt via Route 77, op zoek naar wat Amerikaanse christenen aantrekt in Donald Trump.

Verleidingen
Op het erf van Raymond en Anne-Marie Kramer in Beattie wappert eigengemaakte kleding in de wind. Anne-Marie stapt wat argwanend op ons af, maar kletst binnen een paar minuten vriendelijk over haar leven als amish. Samen met haar man heeft ze een bloemenkwekerij. “Het leven is hier eenvoudig en overzichtelijk. We zijn altijd druk met de kassen en het verzorgen van de paarden.” Anne-Marie heeft een wit hoofdkapje op en draagt een groenblauwe jurk met een zwarte overschort. “Ik zou nog wel meer zelfvoorzienend willen zijn. Mijn schoonzoon woont verderop en verbouwt sinds kort spelt. We gaan straks cider maken – zonder alcohol natuurlijk. Ik vind het belangrijk om onze cultuur te behouden en de regels te handhaven. Het is een manier om God te eren.” Pijnlijk is dat drie van haar zeven kinderen uit de gemeenschap zijn gestapt. Met tranen in haar ogen: “Ik ben bang dat ze God door de verleidingen uit het oog verliezen. Er is zo veel rottigheid in de wereld te vinden. Neem mobiele telefoons, die hebben mijn kinderen nu ook. Ze vinden het enorm handig, maar er komt alleen maar narigheid van. Satan is zó druk bezig om ons te verleiden.”

Coyotes
Guitige vent Raymond komt aanrijden. Hij bedankt de bestuurder voor de lift. Zelf rijden doet hij niet, al was het maar omdat hij geen pasfoto mag laten maken voor op zijn rijbewijs. “Mijn over-overgrootopa ontvluchtte Duitsland. Hij verstopte zich in een ton en liet zich verschepen naar Amerika. Daar trof hij een amish-vrouw, trouwde en kijk… hier sta ik, een trotse amish.” Raymond is een guitige vent. Z’n ogen zie je niet. De stoere zonnebril met donker glas houdt hem op afstand, al compenseren zijn openheid en jongensachtige glimlach veel. De zestiger is een geharde boer die niet alleen over koetjes en kalfjes praat. Hij neemt uitgebreid de tijd voor het onverwachte bezoek uit Nederland. “Ik ben een natuurmens,” vertelt Raymond. “’s Nachts lopen de coyotes hier rondom de boerderij. Ik voel me hier in de leegte dicht bij God en doe mijn werk met grote toewijding. Daarmee eer ik Hem. Gelukkig zijn we hier geen toeristische attractie, zoals in Pennsylvania, waar iedere voorbijganger je op de foto probeert te zetten. Dat lijkt me niet prettig.”

‘Dat mogen wij niet’
Wij willen niet stiekem foto’s maken en vragen steeds om toestemming. Raymond: “Prima als jullie wat foto’s maken, zolang je maar niet van ons vraagt om te poseren. Dat is niet toegestaan. Als mens zijn we niet zo belangrijk, we moeten ons niet te veel op de voorgrond willen plaatsen.” Een gesprek met een amish gaat niet alleen over verboden, al horen we vandaag vrij vaak ‘dat mogen wij niet’. Wat opvalt is hun eerbied voor God, de opgewekte levenshouding en energie. De lokale gemeenschap is dan ook blij met de tientallen amish-gezinnen hier: ze werken hard, zijn stipt in hun afspraken en zeuren nooit.

Patat met een hamburger
Zes levende bewijzen van dit calvinistische arbeidsethos stappen om twaalf uur het enige restaurant van Pawnee City binnen. Een vader en vijf zonen mogen even uitrusten van een ochtend hard werken. Gezonde ranke kerels die bij een huis verderop het dak renoveren. “Wij amish leven graag in de luwte,” zegt Irving Miller boven een bord met patat en een hamburger. “Niet dat we iets te verbergen hebben, maar we zijn niet bezig met macht of aandacht. Mensen vinden ons bijzonder, maar zo bijzonder zijn we niet. God is onze koning en Hij vraagt van ons dat we bescheiden leven en onze taken goed uitvoeren. Zo houden we onze gemeenschap gezond.”

Tekst: Maarten Nota
Foto's: Ruben Timman

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons