“Vreemdgaan gaf mij een kick”

Oud-marathonschaatser René Ruitenberg in ‘De Verandering’

Hij is een van de grote namen binnen de schaatswereld en wint meerdere Nederlandse kampioenschappen. Maar wat veel mensen en vooral zijn vrouw niet weten, is dat hij veel vreemdgaat. In ‘De Verandering’ vertelt René Ruitenberg hoe een dramatische gebeurtenis zijn leven op z'n kop zet.

Als sportief broertje van de marathonschaatser Henri Ruitenberg, kan ook bij René een schaatscarrière niet lang uitblijven. Door zijn grootse prestaties en vlotte babbel staan niet alleen de sponsoren, maar ook de vrouwen voor hem in de rij. Al die aandacht laat René niet koud – ondanks dat hij getrouwd is. Maar dan komt zijn schoonzus door een ongeluk om het leven. Dat brengt de topschaatser eind 2003 in één klap tot inkeer: hij wil niets liever dan zo veel mogelijk mensen vertellen over zijn nieuwe leven met Jezus.

"Schaamte over mijn oude leven hield me niet tegen"

“Zelf was ik er niet zo mee bezig hoe anderen daartegenaan zouden kijken,” blikt René terug op zijn ommekeer. “Het is een proces waar je op dat moment middenin zit. Die verandering was zo radicaal dat ik grote vrijmoedigheid voelde om erover te spreken. Schaamte over mijn oude leven, mijn buitenechtelijke escapades, hield me daarbij niet tegen, al was het natuurlijk moeilijk om het aan mijn vrouw te vertellen. Toch wist ze meteen dat ik compleet veranderd was en ze me weer kon vertrouwen, al is dat eigenlijk niet normaal als je man je zo lang heeft bedrogen. God gaf ons kracht en liefde, waardoor het in ons huwelijk al snel weer de goede kant op ging.”

Nieuw podium 
René Ruitenberg komt opnieuw in de schijnwerpers terecht. Dit keer niet meer (alleen) om prijzen in ontvangst te nemen, maar ook om de ‘blijde boodschap’ te verkondigen.

Hoe reageerde je omgeving? 
“Je kunt het je bijna niet voorstellen, maar een deel van mijn familie viel echt over me heen. Sommigen waren blij en zijn zelf veranderd, terwijl anderen die keuze niet wilden maken. Als Jezus ingrijpt in iemands leven, zie je daarin de kracht van God. Als Hij daarin verheerlijkt wordt, is dat het mooiste wat we mogen zien.”

Maar je was ineens wel héél erg veranderd. Begreep je de scepsis?
“Overal waar ik kwam, wilde ik licht in de duisternis brengen. Ik wilde mensen echt wakker schudden. Mensen gaan vaak wel naar de kerk, maar worstelen toch met zaken in hun leven die ze moeten opruimen. Het komt dan te dichtbij.”

Spreekbeurten
“Sinds mijn bekering heb ik veel voor anderen mogen betekenen. Zo sprak ik een jaar of zeven, acht geleden in een kerk in Arnhem. Wat mooi als een van de aanwezigen van toen vertelt dat God in zijn leven iets in gang heeft gezet. Hij onderneemt voor de 4e Musketier een sponsortocht naar Oeganda. Hij heeft over zijn tocht een avond belegd, waarvoor hij mij als spreker heeft uitgenodigd!

Met veel andere mannen heb ik mogen bidden, waardoor ze bevrijd werden, bijvoorbeeld van een pornoverslaving. Dat zij me durven te benaderen, komt doordat ik heel openlijk heb verteld over mijn oude leven. Samen met mijn vrouw geef ik pastoraat, bijvoorbeeld aan mensen van wie het huwelijk door overspel in duigen ligt.”

René’s hele verhaal zien? Bekijk de uitzending van De Verandering op zaterdag 25 februari om 18.40 uur op NPO2.

Tekst: Bart van Delen/Herman Haan

Tip voor de redactie?

Of heb je een foutje gezien? Mail ons